najem

DOBROTA

najem

Post autor: DOBROTA »

mam pytanie dotyczące rozliczenia najmu , jeżeli umowa najmu lokalu jest na małoletnie dziecko a ryczałt od najmu płaci matka i ona jest na dowodach wpłaty i jej wszystkie dane to czy matka składa na siebie pit 28? dsiecko nie ma jeszcze nipu

DOBROTA

Re: najem

nie dostałam odpowiedzi na moje pytanie szkoda , a moze na inne jezeli druga córka od najmu tego samego lokalu płaciła podatek 18% to na jakim druku ma się rozliczyć nie osiąga innych dochodów tylko z najmu dziękuje

marbar

Post autor: marbar »

Ustawa pdof:

Art. 7. 1. Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych, z wyjątkiem dochodów z ich pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku, podlegające opodatkowaniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, dolicza się do dochodów rodziców, chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci.

2. Jeżeli małżonkowie podlegają odrębnemu opodatkowaniu, dochody małoletnich dzieci dolicza się po połowie do dochodu każdego z małżonków.

_____

Dochody z najmu nie są dochodami z pracy własnej , lokal nie jest dziecku oddany do swobodnego użytku - więc należy te dochody doliczyć do zeznania rocznego rodziców (o ile przysługuje prawo pobierania pożytku z najmu mieszkania stanowiącego własność dziecka).

DOBROTA

dziekuje a na drugie pytanie zna Pan/ Pani odpowiedz

marbar

wybrała zasady ogólne (kpir)?
PIT 36

DOBROTA

nie zgłosiła w terminie ryczałtu i musiała płacić 18% a działalność ma na ryczałcie 8.5 % ale to od listopada i tam zero dochodów czy ma wypełnić pit 28 i pit 36?

DOBROTA

Jeszcze trochę pomecze ja nie osiągam żadnych dochodów tylko ten najem na syna małoletniego na ryczałcie na 8.5% wpłaty podatku mam na siebie to jaki formularz mam wypełnić , pełnomocnictwa do dysponowania lokalem mam tylko nie wiem jaki formularz dziękuje

marbar

"a działalność ma na ryczałcie 8.5 % ale to od listopada i tam zero dochodów czy ma wypełnić pit 28 i pit 36?"

Z działalności PIT 28 z załącznikiem 28 A - zerowy
PIT 36 z dochodów z najmu

marbar

"ja nie osiągam żadnych dochodów tylko ten najem na syna małoletniego na ryczałcie na 8.5% wpłaty podatku mam na siebie to jaki formularz mam wypełnić ,"

Ryczałt rozliczamy na PIT 28

DOBROTA

dziękuje

Zablokowany