ULGA PRORODZINNA NA DOROSŁE NIEPEŁNOSPRAWNE DZIECKO
ULGA PRORODZINNA NA DOROSŁE NIEPEŁNOSPRAWNE DZIECKO
Witam,
Moja 26 letnia niepełnosprawna córka, pobiera rentę socjalną, otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny i od lipca 2010 roku podjęła pracę na pół etatu w Zakładzie Pracy Chronionej. Czy mogę skorzystać z ulgi prorodzinej? Bo istniała taka mozliwość jeszcze w zeszłym roku, bez wględu na wiek i osiągane dochody dziecka aby tylko pobierała rentę socjalna i zasiłek pielęgnacyjny.
Dziękuję,pozdrawiam,
Anna
Moja 26 letnia niepełnosprawna córka, pobiera rentę socjalną, otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny i od lipca 2010 roku podjęła pracę na pół etatu w Zakładzie Pracy Chronionej. Czy mogę skorzystać z ulgi prorodzinej? Bo istniała taka mozliwość jeszcze w zeszłym roku, bez wględu na wiek i osiągane dochody dziecka aby tylko pobierała rentę socjalna i zasiłek pielęgnacyjny.
Dziękuję,pozdrawiam,
Anna
Re: ULGA PRORODZINNA NA DOROSŁE NIEPEŁNOSPRAWNE DZIECKO
Bartku, bardzo dziekuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam,
Anna
Pozdrawiam,
Anna
Ulga na takie dzieci (które otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną) przysługuje bez względu na ich wiek,uczęszczanie do szkoły czy wysokość innych dochodów
Witam,
przepraszam za podpięcie do tematy ale też mam podobny problem. Mam syna 21lat, któremu w kwietniu 2010 starostwo powiatowe przyznało stopień niepełnosprawności umiarkowany oraz zasiłek pielęgnacyjny. Syn nie pobiera innego świadczenia oraz nie pracuje. Czy w takim wypadku też mogę skorzystać z ulgi? Dziękuję i pozdrawiam
przepraszam za podpięcie do tematy ale też mam podobny problem. Mam syna 21lat, któremu w kwietniu 2010 starostwo powiatowe przyznało stopień niepełnosprawności umiarkowany oraz zasiłek pielęgnacyjny. Syn nie pobiera innego świadczenia oraz nie pracuje. Czy w takim wypadku też mogę skorzystać z ulgi? Dziękuję i pozdrawiam
zamir napisał(a) :
> Witam,
> przepraszam za podpięcie do tematy ale też mam podobny problem. Mam syna
> 21lat, któremu w kwietniu 2010 starostwo powiatowe przyznało stopień
> niepełnosprawności umiarkowany oraz zasiłek pielęgnacyjny. Syn nie pobiera
> innego świadczenia oraz nie pracuje. Czy w takim wypadku też mogę
> skorzystać z ulgi? Dziękuję i pozdrawiam
Ponieważ od zeszłego roku ulgę rozbija się na miesiące to odliczyłbym ulgę za okres kwiecień- grudzień (zaznaczenie stosownych "kwadracików" na PIT/O + proporcjonalnie niższa kwota odliczenia). Gdyż przez styczeń-marzec syn był po prostu dorosłym dzieckiem które się nie uczy/studiuje,a na takie ulga nie przysługuje (pełnoletnie musi się uczyć/studiować i mieć niskie dochody)
> Witam,
> przepraszam za podpięcie do tematy ale też mam podobny problem. Mam syna
> 21lat, któremu w kwietniu 2010 starostwo powiatowe przyznało stopień
> niepełnosprawności umiarkowany oraz zasiłek pielęgnacyjny. Syn nie pobiera
> innego świadczenia oraz nie pracuje. Czy w takim wypadku też mogę
> skorzystać z ulgi? Dziękuję i pozdrawiam
Ponieważ od zeszłego roku ulgę rozbija się na miesiące to odliczyłbym ulgę za okres kwiecień- grudzień (zaznaczenie stosownych "kwadracików" na PIT/O + proporcjonalnie niższa kwota odliczenia). Gdyż przez styczeń-marzec syn był po prostu dorosłym dzieckiem które się nie uczy/studiuje,a na takie ulga nie przysługuje (pełnoletnie musi się uczyć/studiować i mieć niskie dochody)
Wielkie dzięki Bartku.
Witam serdecznie proszę o wyjaśnienie:
Mam niespełna 30 lat, jestem osobą niepełnosprawną nieuczącą się ,czy warunkiem odliczenia ulgi na dorosłe dziecko , jest pobieranie jednego
ze świadczeń zasiłek pielęgnacyjny renta socjalna czy jest jakaś granica dochodu, czy moja mama
składając wniosek musi posiadać tego rodzaju dokumenty:
odpis aktu urodzenia dziecka
zaświadczenie sądu rodzinnego o ustaleniu opiekuna prawnego dziecka
odpis orzeczenia sądu o ustaleniu rodziny zastępczej lub umowę zawartą między rodziną zastępczą a starostą, czy musi sprawować nade mną opiekę.
Proszę o odp.
Mam niespełna 30 lat, jestem osobą niepełnosprawną nieuczącą się ,czy warunkiem odliczenia ulgi na dorosłe dziecko , jest pobieranie jednego
ze świadczeń zasiłek pielęgnacyjny renta socjalna czy jest jakaś granica dochodu, czy moja mama
składając wniosek musi posiadać tego rodzaju dokumenty:
odpis aktu urodzenia dziecka
zaświadczenie sądu rodzinnego o ustaleniu opiekuna prawnego dziecka
odpis orzeczenia sądu o ustaleniu rodziny zastępczej lub umowę zawartą między rodziną zastępczą a starostą, czy musi sprawować nade mną opiekę.
Proszę o odp.
Mówisz o uldze prorodzinnej, czy tez o preferencyjnym rozliczaniu się Mamy jako samotnie wychowującej dziecko?
Ustawa wymienia dzieci:
1) małoletnie,
2) bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
3) do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1, z wyjątkiem renty rodzinnej
Ciebie interesuje pkt 2
Ustawa wymienia dzieci:
1) małoletnie,
2) bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
3) do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1, z wyjątkiem renty rodzinnej
Ciebie interesuje pkt 2
Interesuje mnie ulga prorodzinna tj w 2 punkcie z tym że ,tj napisałem jestem osobą dorosła mam 30 lat,a z obojga rodziców mam tylko mamę to czy może mama odiczyć na mnie tą ulgę spełniam warunki co do 2 punktu,czy muszę na żądanie urzędu skarbowego przedstawiać jakieś zaświadczenia.
Proszę o odp.
Proszę o odp.
Artur 12 napisał(a) :
> Interesuje mnie ulga prorodzinna tj w 2 punkcie z tym że ,tj napisałem
> jestem osobą dorosła mam 30 lat,a z obojga rodziców mam tylko mamę to czy
> może mama odiczyć na mnie tą ulgę spełniam warunki co do 2 punktu,czy muszę
> na żądanie urzędu skarbowego przedstawiać jakieś zaświadczenia.
> Proszę o odp.
Na wyraźne żądanie (przy ewentualne kontroli) - tak
"jakieś zaświadczenia" - pewnie decyzje o przyznaniu zasiłku pielęgnacyjnego.
Rozumiem, że Mama uzyskuje dochody opodatkowane na zasadach ogólnych (umowa o pracę, umowa zlecenia, o dzieło, renta, emerytura, działalność opodatkowana wg skali).
Chodzi o to, że wyjątkami sa osoby prowadzące działalność opodatkowaną ryczałtem lub podatkiem liniowym
> Interesuje mnie ulga prorodzinna tj w 2 punkcie z tym że ,tj napisałem
> jestem osobą dorosła mam 30 lat,a z obojga rodziców mam tylko mamę to czy
> może mama odiczyć na mnie tą ulgę spełniam warunki co do 2 punktu,czy muszę
> na żądanie urzędu skarbowego przedstawiać jakieś zaświadczenia.
> Proszę o odp.
Na wyraźne żądanie (przy ewentualne kontroli) - tak
"jakieś zaświadczenia" - pewnie decyzje o przyznaniu zasiłku pielęgnacyjnego.
Rozumiem, że Mama uzyskuje dochody opodatkowane na zasadach ogólnych (umowa o pracę, umowa zlecenia, o dzieło, renta, emerytura, działalność opodatkowana wg skali).
Chodzi o to, że wyjątkami sa osoby prowadzące działalność opodatkowaną ryczałtem lub podatkiem liniowym