Osoba samotnie wychowująca a zawarcie związku małżeńskiego

edekfredek

Osoba samotnie wychowująca a zawarcie związku małżeńskiego

Post autor: edekfredek »

Witam. Jestem po rozwodzie, mam dziecko z pierwszego małżeństwa do tej pory rozliczałam się jako osoba samotnie wychowująca dziecko. 26 czerwca 2010 wyszłam ponownie za mąż , czy mogę dalej się rozliczyć za ten rok 2010 jako osoba samotnie wychowująca dziecko.

Proszę o pomoc pozdrawiam Jolanta

decyzja należy do Ciebie

Re: Osoba samotnie wychowująca a zawarcie związku małżeńskiego

Post autor: decyzja należy do Ciebie »

edekfredek

Post autor: edekfredek »

To znaczy mogę się rozliczyć za ten rok 2010 dalej jako samotnie wychowująca dziecko, były mąż nie interesuje się anie nie płaci alimentów, a na fundusz alimentacyjny też nie mam co liczyć bo mi dochód przekracza. A z obecnym mężem też nie mogę się rozliczyć bo musimy razem być po ślubie rok czy coś takiego.

Proszę Was pomóżcie pozdrawiam i dziękuję Jolanta

GOŚĆ

Post autor: GOŚĆ »

Nie można rozliczyć się z dzieckiem, gdyż do tego potrzebne jest "bycie samotnie wychowującym dziecko" przez cały rok podatkowy, a zawierając małżeństwo straciłaś status "samotny". Z małżonkiem też rozliczyć się nie możesz, gdyż podobne musiała byś być w małżeństwie przez cały rok podatkowy. Innymi słowy ze względów podatkowych jedyny dobry dzień na małżeństwo to 31.12 lub 1.1 :(

Bartek

Post autor: Bartek »

Bzdura. Tylko w przypadku rozliczenia wspólnego małżonków trzeba być małżeństwem cały rok podatkowy.

W przypadku rozliczenia jako samotnie wychowujący wystarczy 1 dzień w roku być taką osobą :)

Zablokowany