korekta
korekta
Mam prośbę - pomóżcie.Rozliczałam sie jako osoba samotnie wychowujaca dziecko. Ślubu, z ojcem mojego syna nigdy nie miałam ale na moje nieszczęscie w 2001 r. z ojce dziecka wspólnie kupiliśmy dom, więc i adres zameldowania mamy wspólny (mieszka do dziś, bo ma prawo własności ale nie utrzymujemy kontaktu-nie rozmawiamy ze sobą już 9 lat). Niestety po 3 miesiącach to pożycie całkowicie przestało istnieć, więc z czystym sumieniem rozliczałam się jako "samotna z dzieckiem". Teraz US zażądał korekty od 2001r. a ja, własnie na tym forum przeczytałam, że korekty można dokonać do 5 lat wstecz. Zatem, czy US ma prawo żądać ode mnie korekty aż od 2001 r.? Bardzo proszę o pomoc.
Re: korekta
Moim zdaniem żądanie US nie ma podstawy prawnej, bo tak jak napisałaś korektę można robić 5 lat wstecz. Szkoda, że nie podałaś dlaczego US każe ci korygować PIT. Czyżby z uwagi na ten sam adres ojca dziecka ? Skoro nie byłaś zamężna to miałaś prawo do rozliczania się jako samotna matka. Broń swojego zdania, bo taki jest przepis.