zasilek wychowawczy, rodzinny

kamil

zasilek wychowawczy, rodzinny

Post autor: kamil »

Witam

czy jak zona pobiera zasilek wychowawczy i rodzinny to dostanie z urzedu zaswiadczenie o dochodach ?
czy poprostu rozliczam tylko te dochody co ja osiagne >?

i moje drugie pytanie

w poprzednich latach ( rozliczamy sie razem) to zona byla pierwsza na picie ( podatnik)
czy teraz jak jest na zasilku wychowawczym, to jest znaczenie czy ona bedzie pierwsza czy druga ( malzonek)?

czy trzeba zglaszac taka zmiane ze np teraz ja bede pierwszy na picie jako podatnik a ona druga jako malzonek ?

Dziekuje

Radar

Re: zasilek wychowawczy, rodzinny

Post autor: Radar »

czy jak zona pobiera zasilek wychowawczy i rodzinny to dostanie z urzedu zaswiadczenie o dochodach

Żona może otrzymać zaświadczenie o braku dochodów (w/w zasiłki są zwolnione z podatku, tym samym nie ujmuje się ich w zeznaniu rocznym, a co za tym idzie us nie może wydać o nich zaświadczenia).

czy poprostu rozliczam tylko te dochody co ja osiagne

Patrz wyżej

i moje drugie pytanie
w poprzednich latach ( rozliczamy sie razem) to zona byla pierwsza na picie ( podatnik)
czy teraz jak jest na zasilku wychowawczym, to jest znaczenie czy ona bedzie pierwsza czy druga ( malzonek)?
czy trzeba zglaszac taka zmiane ze np teraz ja bede pierwszy na picie jako podatnik a ona druga jako malzonek ?

Nie ma znaczenia kto jest pierwszy na zeznaniu rocznym, nie trzeba o niczym zawiadamiać us
(Znaczenie ma to przy zwrocie nadpłaty - zostanie wysłana na osobę która jest na "1 miejscu" w zeznaniu rocznym)

Pozdrawiam.

kamil

dziekuje BT.

Post autor: kamil »

dziekuje BT.

Zablokowany