potwierdzenie wysłania
-
Re: potwierdzenie wysłania
Przy okazji tematu potwierdzenia mam pytanie dotyczące archiwizowania danych elektronicznych czyli plików z podpisem elektronicznym w oparciu o np. VAT-7 tzn. czy UPO jest wystarczającym dowodem w razie kontroli urzędnika skarbowego czy musze w razie czego trzymać również plik który wysyłałem z podpisem z strukturze *XSD? Reasumując, czy dowodem wysłania dokumentu do US jest tylko wydruk UPO czy tak naprawdę dokument elektroniczny czyli plik który należy zachować?
Tylko UPO.
Ja osobiści etrzymam również wydrukowaną deklarację, która była wysłana, ale oczywiście można ją w każdym czasie wydrukować, jeśli mamy ją zarchiwizowaną.
Ja osobiści etrzymam również wydrukowaną deklarację, która była wysłana, ale oczywiście można ją w każdym czasie wydrukować, jeśli mamy ją zarchiwizowaną.
Ze strony e-deklaracji:
21. Czy trzeba wydrukować zeznanie, czy do celów dowodowych wystarczy zachować UPO?
Do celów dowodowych wystarczy zachować UPO. Zaleca się również zapisanie zeznania na dysk w trakcie jego składania.
Osobiście zawsze drukuję sobie kopię zeznania, bo dysk mogą wziąć diab... znaczy zepsuć się może, a papierowa wersja sobie spoczywa wpięta w segregator i łatwo znaleźć jak przyjdzie rozliczyć kolejny rok.
21. Czy trzeba wydrukować zeznanie, czy do celów dowodowych wystarczy zachować UPO?
Do celów dowodowych wystarczy zachować UPO. Zaleca się również zapisanie zeznania na dysk w trakcie jego składania.
Osobiście zawsze drukuję sobie kopię zeznania, bo dysk mogą wziąć diab... znaczy zepsuć się może, a papierowa wersja sobie spoczywa wpięta w segregator i łatwo znaleźć jak przyjdzie rozliczyć kolejny rok.