skladki zagraniczne

monika

skladki zagraniczne

Post autor: monika »

mam następujące pytanie:wdzieczna bede za pomoc
czy pracując w 2009r. tylko w Holandii (nie mając tem rezydencji tylko w polsce) muszę sie rozliczyc?

jak muszę to czy mogę odliczyć sobie sladki zus?zaplacone od mojego wynagrodzenia w Holandii?

i czy jak mogę to na jakiej podstawie?czy są jakieś wymagane dokumenty dodatkowe?

Mirek

Re: skladki zagraniczne

Post autor: Mirek »

Uzyskując dochody w Holandii jesteś zobowiązana do rozliczenia się z tego dochodu w Polsce na formularzach PIT-36+PIT-ZG+ ew.PIT-O.

Możesz odliczyć od holenderskiego dochodu zapłacone tam składki na ubezpieczenia społeczne a od podatku składki na ubezpieczenie zdrowotne. Odliczenia dokonujesz na podstawie dokumentów, jakie otrzymałaś w Holandii z których wynika wysokość zapłaconych składek.

Od 2008 roku obowiązuje ulga abolicyjna. Jako, że nie uzyskałaś dochodu w Polsce całą kwotę obliczonego w zeznaniu podatku od holenderskich dochodów możesz odliczyć na PIT-O w poz.37/38. Czyli powinno wyjść na zero.

W pomocy do programu PITy2009, w tekście: "O rozliczaniu dochodów uzyskanych za granicą" znajdziesz więcej informacji na temat ustalania wysokości dochodu, odliczanie diet itp.

M.K.

Post autor: M.K. »

Dodam, że program umożliwia automatyczne obliczenie ulgi abolicyjnej. Wystarczy w PIT/O w polu na odliczenia ulgi zaznaczyć przełącznik "automatycznie". Ulga zostanie obliczona na podstawie kwot z załącznika PIT/ZG.

monika

Post autor: monika »

dzięki wielkie

Adam87

Post autor: Adam87 »

Witam
prosze o pomoc
Dostałem wezwanie do złozenia pitu w holandi za 2009 rok. Problem w tym ze juz od 2lat nie bylo mnie w holandi i w tym wypaku musze wyslac pi 0. Wie ktos skąd pobrac formulasz takiego holenderskiego pitu i jak go wypelnic??

Arkady_1

Post autor: Arkady_1 »

Czy próbowałeś zajrzeć na stronę ichniego US?
http://www.belastingdienst.nl/
Może są tam pomocne informacje...

Zablokowany