Samotny rodzic
-
Gabriel
Samotny rodzic
Czy mogę rozliczyć się jako rodzic samotnie wychowujący dziecko, jeżeli mam żonę która nie jest matką mojego dziecka. Matka dziecka ma wobec niego obowiązek alimentacyjny. Dziecko przebywa razem ze mną.
Re: Samotny rodzic
skoro jesteś żonaty to nie możesz rozliczyć się jako samotny rodzic
-
Gabriel
koleżanka napisał(a) :
> skoro jesteś żonaty to nie możesz rozliczyć się jako samotny rodzic
Nie bardzo zgadzam się z odpowiedzią - skoro jesteś żonaty- zgodnie z art 6 ust 5 ustawy mam być .... rozwodnikiem. Przecież dla osoby samotnie wychowującej dziecko jestem rozwodnikiem w rodzinie w której jest dziecko. Nowy związek małżeński jest rodziną dla dzieci z tego związku. W tym artykule nie mówi się o nowych związkach małżeńskich. Dzieci mają jedną rodzinę w której ojciec jest rozwodnikiem a matka rozwódką. Chciałabym podyskutować w tym temacie. Dla mnie jest jednoznaczne że samotny rodzic to jest ten, który nie wychowuje dziecka razem z drugim rodzicem dziecka.
> skoro jesteś żonaty to nie możesz rozliczyć się jako samotny rodzic
Nie bardzo zgadzam się z odpowiedzią - skoro jesteś żonaty- zgodnie z art 6 ust 5 ustawy mam być .... rozwodnikiem. Przecież dla osoby samotnie wychowującej dziecko jestem rozwodnikiem w rodzinie w której jest dziecko. Nowy związek małżeński jest rodziną dla dzieci z tego związku. W tym artykule nie mówi się o nowych związkach małżeńskich. Dzieci mają jedną rodzinę w której ojciec jest rozwodnikiem a matka rozwódką. Chciałabym podyskutować w tym temacie. Dla mnie jest jednoznaczne że samotny rodzic to jest ten, który nie wychowuje dziecka razem z drugim rodzicem dziecka.
Samotny rodzic to jest ten kto wychowuje sam dziecko (mieszka sam z dzieckiem), a nie z n-tą żoną:) Twoja obecna żona ma wpływ na wychowanie Twojego dziecka,prawda ? No chyba,że trzymasz ją zamkniętą w piwnicy i dziecko w ogóle nie ma z nią kontaktu :):):)