Dotyczy wypełniania załącznika UPL-1
-
Pawel
Dotyczy wypełniania załącznika UPL-1
Chciałbym się dowiedzieć jak wypełnić załącznik UPL-1 Podaje dane przykładowe: Janina Kowalska -podatnik i Jan Kowalski-małżonek gdzie wpisać te dane? Czy jak np janina kowalska będzie podatnikiem a jan małżonkiem to musi być zachowana kolejność ptzy każdym składaniu rozliczeń elektronicznych?
Re: Dotyczy wypełniania załącznika UPL-1
Pawel napisał(a) :
> Chciałbym się dowiedzieć jak wypełnić załącznik UPL-1 Podaje dane
> przykładowe: Janina Kowalska -podatnik i Jan Kowalski-małżonek gdzie wpisać
> te dane? Czy jak np janina kowalska będzie podatnikiem a jan małżonkiem to
> musi być zachowana kolejność ptzy każdym składaniu rozliczeń
> elektronicznych?
Tak, jeżeli to Janina Kowalska upoważni Jana Kowalskiego to zawsze Jan Kowalski musi wystąpić jako podatnik a Janina jako małżonek.
UPL-1 wypełniamy w twoim przykładzie (janina kowalska będzie podatnikiem a jan małżonkiem) przypadku następująco
Poz 1 - NIP Jana Kowalskiego
Poz 2 - urząd skarbowy pod który podlega Jan
Poz 3 - kwadrat numer 2
Poz 4 - Kowalski Jan
Część B-2 - dane adresowe Jana
Część B-3 jako nieobowiązkowa możemy zostawić pustą
Poz 18 - NIP Janiny Kowalskiej
Poz 19 - PESEL Janiny Kowalskiej
Poz 20 - Kowalska
Poz 21 - Janina
Część C-2 - dane adresowe Janiny
Część C-3 jako nieobowiązkowa możemy zostawić pustą
Poz 35 - proponuję wpisać datę wypełniania lub zaniesienia(wysłania) do urzędu - wg informacji na stronach e-deklaracji UPL-1 musi być złożony minimum 1 dzień przed dniem wysłania PITa
Poz 36 - jak nie chcemy latać co roku z UPL-1 zostawiamy pustą
Poz 37 - Kowalski
Poz 38 - Jan
Poz 40 - po wydrukowaniu w tym miejscu odręcznie podpisuje się Jan
Poz 49 - data wypełnienia UPL-1
i to wszystko :)
Oczywiście jeśli to Janina ma być podatnikiem a Jan małżonkiem to w w/w instrukcji musimy ich zamienić miejscami,ale zasada ta sama :)
> Chciałbym się dowiedzieć jak wypełnić załącznik UPL-1 Podaje dane
> przykładowe: Janina Kowalska -podatnik i Jan Kowalski-małżonek gdzie wpisać
> te dane? Czy jak np janina kowalska będzie podatnikiem a jan małżonkiem to
> musi być zachowana kolejność ptzy każdym składaniu rozliczeń
> elektronicznych?
Tak, jeżeli to Janina Kowalska upoważni Jana Kowalskiego to zawsze Jan Kowalski musi wystąpić jako podatnik a Janina jako małżonek.
UPL-1 wypełniamy w twoim przykładzie (janina kowalska będzie podatnikiem a jan małżonkiem) przypadku następująco
Poz 1 - NIP Jana Kowalskiego
Poz 2 - urząd skarbowy pod który podlega Jan
Poz 3 - kwadrat numer 2
Poz 4 - Kowalski Jan
Część B-2 - dane adresowe Jana
Część B-3 jako nieobowiązkowa możemy zostawić pustą
Poz 18 - NIP Janiny Kowalskiej
Poz 19 - PESEL Janiny Kowalskiej
Poz 20 - Kowalska
Poz 21 - Janina
Część C-2 - dane adresowe Janiny
Część C-3 jako nieobowiązkowa możemy zostawić pustą
Poz 35 - proponuję wpisać datę wypełniania lub zaniesienia(wysłania) do urzędu - wg informacji na stronach e-deklaracji UPL-1 musi być złożony minimum 1 dzień przed dniem wysłania PITa
Poz 36 - jak nie chcemy latać co roku z UPL-1 zostawiamy pustą
Poz 37 - Kowalski
Poz 38 - Jan
Poz 40 - po wydrukowaniu w tym miejscu odręcznie podpisuje się Jan
Poz 49 - data wypełnienia UPL-1
i to wszystko :)
Oczywiście jeśli to Janina ma być podatnikiem a Jan małżonkiem to w w/w instrukcji musimy ich zamienić miejscami,ale zasada ta sama :)
-
Maciek
Hmm.. Teraz to już zupełnie się pogubiłem :(
Rozliczam się wspólnie z żoną i podlegamy do różnych US. Zeznanie przesłaliśmy do US żony. Zadzwoniłem do tego samego US z pytaniem gdzie przesłać UPL-1 i powiedziano mi, że do nich (US żony).
Rozliczam się wspólnie z żoną i podlegamy do różnych US. Zeznanie przesłaliśmy do US żony. Zadzwoniłem do tego samego US z pytaniem gdzie przesłać UPL-1 i powiedziano mi, że do nich (US żony).
Maćku ustalmy jedno - kto występował na zeznaniu które wysłaliście jako podatnik - rozumiem,że żona skoro do jej USu wysłaliście zeznanie ?
Czyli jeżeli to Ty występujesz jako małżonek to Ty musisz upoważnić żonę do wysyłki w Twoim imieniu czyli UPL-1 wypełniasz dokładnie odwrotnie niż w mojej pierwszej instrukcji tzn dane żony w cześć C,a Twoje w resztę (czyli w poz 1 Twój NIP, potem Twój US itd :)
-
Maciek
Ok, tak zrobiłem. I wysyłam to do mojego US, nie do US żony?
Maciek napisał(a) :
> Ok, tak zrobiłem. I wysyłam to do mojego US, nie do US żony?
Tak do Twojego a co do mojego postu to masz rację tam się rypnąłem - jeżeli Janina była podatnikiem na PIT to oczywiście na UPL-1 podatnikiem musi być Jan ups - poprawiłem
> Ok, tak zrobiłem. I wysyłam to do mojego US, nie do US żony?
Tak do Twojego a co do mojego postu to masz rację tam się rypnąłem - jeżeli Janina była podatnikiem na PIT to oczywiście na UPL-1 podatnikiem musi być Jan ups - poprawiłem
-
Maciek
ehhh. Głowa mnie od tego rozbolała. Dobrze, że mam to za sobą. A kobita z US żony chyba nie kompetentna jakaś, bo kazała do nich wysyłać.
W każdym razie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Maciek.
W każdym razie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Maciek.