specyficzna sytuacja rodzinna przy uldze prorodzinnej

Renia

specyficzna sytuacja rodzinna przy uldze prorodzinnej

Post autor: Renia »

wspólne rozliczenie małżonków
małżeństwo, jedno wspólne dziecko, 2 jej dzieci z poprzedniego małżeństwa (pierwszy mąż nie żyje), brak adopcji oraz nie ma przysposobienia tej dwójki przez drugiego męża.
renta rodzinna małoletnich, pit -m,
Mąż ma dość wysoką zaliczke na podatek, żona tylko 196 zł bez renty rodzinnej, której nie moge łączyć z jej dochodami

czy prawidłowo zinterpretowałam to co usłyszałam w US?
Jemu mogę uwzględnić ulgę tylko na jego dziecko biologiczne, nie mogę na pozostał dzieci, które nie są jego bilogicznymi, ani adoptowanymi, pomimo wysokiej zaliczki na podatek,
żonie mogłabym odliczyć pozostałe dzieci, gdyby miała większy dochód (renty rodzinnej nie licze jako jej dochodu).
Skoro ma mały dochód, zaliczka wynosi tylko 196,00zł , nie skorzysta z ulgi na pozostałą dwójkę ???
czy faktycznie w tej sytuacji nie mogę odliczyć mężowi ulgi na nie "swoje" dzieci????
W jaki sposób mam uwzględnić jej ulgę, przynajmniej tą część która jej przysługuje - do wysokości jej podatku ????

marbar

Re: specyficzna sytuacja rodzinna przy uldze prorodzinnej

Post autor: marbar »

IMHO - jeśli spełniacie warunki - rozliczcie się wspólnie.
Ulga prorodzinna odliczana jest od podatku.
W wypadku wspólnego rozliczenia, podatek tez jest wpspólny i wówczas odliczycie ulgę na trójkę dzieci łącznie (od wspólnego podatku)

Zablokowany