Jeszcze raz_ ulga internetowa_pilne

mirchol

Jeszcze raz_ ulga internetowa_pilne

Post autor: mirchol »

Witam !
1.Posiadamy wspólność majątkową razem prowadzimy dom, razem kupujemy razem płacimy rachunki, za zobowiaznia podpisane na mnie oraz na żonę, kontro bankowe jest na mnie (żona upoważniona) itd
2. Umowa z dostawcą jest podpisana na żonę i na jej nazwisko są FVAT, natomiast płace z mojego-"naszego" konta (z reszta za wszsytkie rachunki)
3. tutaj chciałbym szczególną uwagę Panstawa zwrócic na wyroki sądów NSA (w Łodzi i Rzeszowie)
2.Trochę historii: w zeznaniu za 2008 rok PIT37 podzieliłem ulgę internetową na pół w proporcji po 1/250,ponieważ w 2008 żona pracowała
3.mam problem z zeznaniem za ten rok, ponieważ żona pracowała 6 m-cy natomiast kolejne 6 m-cy prowadzila działalność gospodarczą -ryczałt. zgodnie z ustawą w tym przypadku podlegamy pod wyjątek, który uniemożliwia wspołne rozlicznie w PIT37 tj właśnie ten nieszcżesny podatek zryczałtowany. Z ww powodu musimy zatem rozliczyć się w PIT36 ja za 12 m-cy żona za 6m-cy (kolejne 6 m-cy PIT28 już złożony) i tu pytanie: wracając do punktu 3, mogę wpisać limit 760 zł za internet czy jednak takie wyjasnienie NSA dotyczyło tylko wspólnego rozliczania się małżonoków tj poprzez PIT37
4. tutaj dla wyjaśnienia: pojawiły się także interpretacje wyroków NSA przez urzędników skarbowych, a przykład tutaj:
http://www.kuriergmin.pl/index.php?opti ... Itemid=319
akapit "Ulga na Internet" wiersz około 19-22
pozdrawiam

Arkady_1

Re: Jeszcze raz_ ulga internetowa_pilne

Post autor: Arkady_1 »

Moim skromnym zdaniem, tak na to patrząc, nie ma znaczenia czy rozliczacie się wspólnie, czy osobno. Ważna jest wspólnota majątkowa.

Natomiast drobna uwaga, co do przyjętego formularza.
Dlaczego chcesz Was rozliczać w dwóch PITach-36?
Jeśli żadne z Was nie prowadziło działalności na zasadach ogólnych, nie osiągało dochodów z najmu (na zasadach ogólnych), nie odpisujecie strat z lat poprzednich i nie otrzymaliście PITu-8C, to oboje rozliczacie się osobno również w PITach-37. Osobno, owszem, ale wciąż w PIT-37.
I żona za całe 12 miesięcy, bo to rozliczenie roczne, i kwotę wolna na przykład wciąż ma roczną, a nie półroczną. Oczywiście nie uwzględniając przychodów opodatkowanych ryczałtem ;-)

mirchol

Re: Jeszcze raz_ ulga internetowa_pilne

Post autor: mirchol »

Witam!
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, co mi przyszło do głowy z tym Pit 36, nie wiem. Jasne, że mogę rozliczyć w PIT 37, a zagłębiając się w opis "dla kogo" w PIT 36 i PIt37, to powinienem skorzystać z tego drugiego.
pozdrawiam

PS i przepraszam wsztskich czytających za "literówki"

Zablokowany