Dzień dobry, nurtuje mnie jedna kwestia, jeśli otrzymałem zwrot podatku z belastingdienst za 2018 w 2023 to muszę to uwzględnić w PIT 36 p. 287,288.
Ale jeśli wpiszę kwotę którą otrzymałem wychodzi mi że mam zwrócić do US to co otrzymałem :O niedorzeczne, czy coś robię źle?
Pozdrawiam.
Zeznanie podatkowe w PL a zwrot podatku z belastingdienst
Re: Zeznanie podatkowe w PL a zwrot podatku z belastingdienst
viewtopic.php?t=24936
Musisz sprawdzić jaka kwota była w PIT/ZG (za 2018) a jaka odliczona w PIT-36 (za 2018).
Musisz sprawdzić jaka kwota była w PIT/ZG (za 2018) a jaka odliczona w PIT-36 (za 2018).
Sprawdziłem i w PIT ZG poz. 10 mam taką samą kwotę jak w PIT 36. (H. OBLICZENIE PODATKU) p. 204
Jeśli te kwoty są równe to doliczasz do podatku kwotę nie większą niż kwota odliczona w PIT-36, lub kwotę zwrotu (jeśli była mniejsza od kwoty z poz. 204).
I tu mamy tą nierówność przy rozliczaniu podatku z krajów z metodą proporcjonalną (np. Holandia) a z krajów rozliczanych metodą progresji (np. Niemcy).
I tu mamy tą nierówność przy rozliczaniu podatku z krajów z metodą proporcjonalną (np. Holandia) a z krajów rozliczanych metodą progresji (np. Niemcy).