PIT 11 przeniesienie danych do PIT 36, z ulgą 4+

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2023 rok
ax7

PIT 11 przeniesienie danych do PIT 36, z ulgą 4+

Post autor: ax7 »

Witam,

Wypełniam właśnie wspólny PIT 36 i mam dylemat odnośnie części żony. Otrzymała ona PIT 11, a w trakcie roku nie informowała księgowości w pracy o zamiarze korzystania z ulgi 4+. Tak więc ma wypełnione pozycje 29, 30, 31, 33, dodatkowo 90 (ale to chyba dla mojego pytania mało istotne, bo nie ma nic wspólnego z 4+) oraz składki (ubezpieczenie społeczne i zdrowotne). Kwota z 29 dużo poniżej limitu 85528, więc założyłem że trzeba w PIT 36 wyzerować poz. 135 i 136, a pozostawić pobraną zaliczkę (poz. 139) i obie składki. A dodatkowo zaznaczyć poz. 64 (ulga 4+ małżonek) i przepisać kwotę przychodu z PIT 11 do poz. 68.

Szukając potwierdzenia na forum, trafiłem na informację, że można do formularzy dodać PIT 11, o czym nie miałem wcześniej pojęcia - może to nowość w v. 2023? Natomiast gdy tak zrobiłem (kasując wcześniej z PIT 36 wszystkie liczby, które wpisałem wcześniej dla żony) i wypełniłem dane w PIT 11, to zauważyłem jeden problem. Wpisałem przychód i koszty uzyskania przychodu w poz. 29b i 30c, i o ile przychód nie przepisał się do PIT 36 (czyli zakładam że jest zerowy), to koszty uzyskania przychodu zostały przepisane i zaznaczyły się na czerwono (bo przychodu nie ma, więc i ich być nie powinno). Czy to błąd programu, czy ja coś źle zrobiłem? Tymczasowo skasowałem je ze źródłowego PIT 11, ale wolę się upewnić.

I jeszcze pytanie, czy składkę na ubezpieczenie społeczne w PIT 11 powinienem wpisać w moim przypadku do 95a, czy 95b? Wpisałem do "b", ale przyznam, że po X godzinach siedzenie i walki z PIT-ami, co jest moim ulubionym zajęciem raz do roku, już chyba jasno nie myślę... ;)

Pozdrawiam,
Arek

wla.gle

Re: PIT 11 przeniesienie danych do PIT 36, z ulgą 4+

Post autor: wla.gle »

....Tymczasowo skasowałem je ze źródłowego PIT 11, ale wolę się upewnić.- OK.
Program jednak informuje, że należy poprawić dane, tak jak zrobiłeś.

Przychód wpisałeś w 29b, więc składki społeczne także w 95b.

ax7

Re: PIT 11 przeniesienie danych do PIT 36, z ulgą 4+

Post autor: ax7 »

Dziękuję za informację!

Chyba podświadomie oczekiwałem, że skoro przychody się z automatu wyzerowały, to że z KUP stanie się tak samo :)

ODPOWIEDZ