Ulga na niepełnosprawne dorosłe dziecko

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2023 rok
DORIS_720

Ulga na niepełnosprawne dorosłe dziecko

Post autor: DORIS_720 »

Witam
Mam taki problem, mam do rozliczenia matkę która wychowuje samotnie dorosłe niepełnosprawne dziecko 40lat (stopień umiarkowany)
Ten dorosły niepełnosprawny syn otrzymuje rentę po zmarłym ojcu - więc nie rentę socjalną.
Czy w rozliczeniu matki mogę odliczyć ulgę prorodzinną na tego niepełnosprawnego syna (pomimo że syn nie otrzymuje renty socjalnej, tylko po zmarłym ojcu)?
Czy mogę rozliczyć matkę jako osobę samotnie wychowującą dziecko? To już chyba nie...

Dziękuję za pomoc

wla.gle

Re: Ulga na niepełnosprawne dorosłe dziecko

Post autor: wla.gle »

Wg mnie tutaj możesz skorzystać tylko ew. z ulgi rehabilitacyjnej..
Jako, że dochód nie przekracza limitu 19061,28.

DORIS_720

Zapomniałam nadmienić, że ten dorosły syn otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny razem z rentą po zmarłym ojcu.

W przypadku dzieci, które są pełnoletnie, ulga prorodzinna przysługuje pod pewnymi warunkami. Rodzic może skorzystać z ulgi kiedy utrzymywał pełnoletnie dzieci: które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną, lub. do ukończenia 25.

DORIS_720

Znalazłam jeszcze coś takiego

Zgodnie z nowymi przepisami, ulga na dziecko niepełnosprawne 2023 przysługuje bez limitu dochodu – niezależnie od liczby dzieci. Dorosłe dziecko niepełnosprawne a ulga prorodzinna: w tym przypadku odliczenie przysługuje bez względu na wiek oraz ewentualny dochód osoby z niepełnosprawnością.

To chyba ulga prorodzinna jednak tak..

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Jest prawo do ....
-rozliczenia jako samotnie wychowująca, o ile ciąży na niej obowiązek alimentacyjny..
- do ulgi prorodzinnej
-do ulgi rehabilitacyjnej

ODPOWIEDZ