Ujemne koszty
Ujemne koszty
Dzień dobry,
w JDG w podatkowej księdze przychodów i rozchodów za 2023 rok mam ujemne koszty, gdyż zrezygnowałem z usług, które zakupiłem w 2022 roku. Tworzy to sytuację, gdzie ujemne koszty de facto stają się przychodem (20.000 - (-5000)) = 25.000.
Jak to rozliczyć?
w JDG w podatkowej księdze przychodów i rozchodów za 2023 rok mam ujemne koszty, gdyż zrezygnowałem z usług, które zakupiłem w 2022 roku. Tworzy to sytuację, gdzie ujemne koszty de facto stają się przychodem (20.000 - (-5000)) = 25.000.
Jak to rozliczyć?
Re: Ujemne koszty
Dlaczego dajesz tu dwa minusy a nie jeden ? Opisz swoją sytuację, masz jakieś faktury korygujące ?
Dlaczego w 2023 odejmujesz coś co dotyczyło roku 2022.
Dlaczego w 2023 odejmujesz coś co dotyczyło roku 2022.
W 2022 zakupiłem usługi, których realizacja się przedłużała, ostatecznie w 2023 okazało się, że realizacja nie dojdzie do skutku. Otrzymałem faktury korygujące wystawione w 2023, które zaksięgowałem w dacie otrzymania na 2023 rok. W ewidencji po stronie kosztów pojawiły się więc one ze znakiem minus. Ponieważ nie miałem prawie żadnych innych wydatów w 2023 roku okazało się, że skończyłem rok 2023 z minusem (czyli te korekty) w kolumnie kosztów.
Czytając Twoje pytanie koleżanko zaczynam się zastanawiać, czy poprawnie zaksięgowałem faktury korygujące na 2023?
Czytając Twoje pytanie koleżanko zaczynam się zastanawiać, czy poprawnie zaksięgowałem faktury korygujące na 2023?
OK.
I tak ma być, wcześniej sobie zmniejszyłeś przychód teraz (korygującymi) sobie zwiększyłeś.
I tak ma być, wcześniej sobie zmniejszyłeś przychód teraz (korygującymi) sobie zwiększyłeś.
Ale nie jestem w stanie przygotować PITu w żadnym programie, bo schemat nie dopuszcza, aby koszty w JDG były z minusem. Jak mam zatem poprawnie rozliczyć tą sytuację?
Wpisać przychód. Innej możliwości nie ma. Schema zeznania nie dopuszcza ujemnych kwot.
To co z tymi korektami? Przecież to poszło do ewidencji VAT, jest też po stronie sprzedawcy itd. Chyba nie mogą wyparować
Wpisać to jako przychód w "inne źródła"
Zgodnie z objaśnieniem w pkt4. broszury : są obowiązani doliczyć do dochodu kwoty poprzednio odliczone od dochodu albo podstawy opodatkowania w związku z otrzymaniem w roku podatkowym zwrotu (w całości lub w części) odliczonych kwot (np. darowizny, składki na ubezpieczenia społeczne),
Zgodnie z objaśnieniem w pkt4. broszury : są obowiązani doliczyć do dochodu kwoty poprzednio odliczone od dochodu albo podstawy opodatkowania w związku z otrzymaniem w roku podatkowym zwrotu (w całości lub w części) odliczonych kwot (np. darowizny, składki na ubezpieczenia społeczne),
W PIT36L nie ma "inne źródła"