Witam. Moja mama w trakcie roku przeszła na emeryturę i mam parę wątpliwości w związku z ulgą senioralną. Ponieważ wydaje mi się, że muszę poprzerabiać dane z PIT11 od pracodawców. Moje zapytanie
Kwotę 85.528 zł dzielimy proporcjonalnie do przepracowanych miesięcy i do pierwszego wpływu emerytury. Czy np. pracując pół roku można całą ją odliczyć jeżeli np. ma się taki dochód.
Moja mama składała papiery w czerwcu. I pracodawca uzględnił ulgę do sierpnia. Natomiast pierwszą emeryturę dostała w październiku. I teraz rozumiem, że wszystkie odprawy i pensje do wpływu pierwszej emerytury uwzględniam w zeznaniu jako nieopodatkowane, czyli objęte tą ulgą.
Druga sytuacja to mama pracuje też na umowę zlecenie i rozumiem, że te dochody też mogę uwzględnić w uldze? Bo mama nie składała u drugiego pracodawcy zwolnienia z opodatkowania w związku z tą ulgą i też podatek był od tej kwoty zapłacony. Ogólnie z na podstawie PIT-11 mama ma 13 zł dopłaty, na podstawie zmienionych przeze mnie danych wychodzi jej prawie 8 tysięcy zwrotu.
ulga senioralna
Re: ulga senioralna
Kwotę ulgi można odliczyć w całości - jeśli takie były przychody podlegające uldze...
Pit-11 nie potrzeba "przerabiać" - wystarczy odpowiednio wypełnić PIT-37.
Jeśli chcesz to podaj kwoty z PIT-11 w ten sposób...
PIT nr 1
poz....kwota
poz... kwota
Pit nr 2 /jeśli jest/
poz... kwota
trzeba także wziąć pod uwagę jakie kwoty podlegają zwolnieniu,
jeśli pracodawca/zleceniodawca nie wykazał jako zwolnione.
Należy także wykazać odpowiednio składki społeczne.
Pit-11 nie potrzeba "przerabiać" - wystarczy odpowiednio wypełnić PIT-37.
Jeśli chcesz to podaj kwoty z PIT-11 w ten sposób...
PIT nr 1
poz....kwota
poz... kwota
Pit nr 2 /jeśli jest/
poz... kwota
trzeba także wziąć pod uwagę jakie kwoty podlegają zwolnieniu,
jeśli pracodawca/zleceniodawca nie wykazał jako zwolnione.
Należy także wykazać odpowiednio składki społeczne.