Witam
Mam pytanie
Czy mogę odliczyć ulgę na dziecko;
- dziecko 21 lat z orzeczeniem o niepełnosprawności pobierający zasiłek pielęgnacyjny, pracuje na umowę o prace i osiągnął dochód 20 tys, zł
- dziecko mieszka ze mną a ja osiągnęłam dochód 62 tys. zł.
- mam problem z interpretacją obowiązku alimentacyjnego i mam pytanie czy urząd skarbowy nie podważy mi odliczenia ulgi na dziecko,
- mam też pytanie czy po złożeniu zeznania podatkowego mogę się zwrócić do US pisemnie o sprawdzenie jego poprawności,
Dziękuję za odpowiedź
rozliczenie PIT-37 samotny rodzic
-
katarzyna kowalska82
Re: rozliczenie PIT-37 samotny rodzic
Możesz rozliczyć się jako samotnie wychowująca.
W przypadku gdy dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności nie ma limitu dochodu
rodziców/ rodzica do ulgi prorodzinnej.
...w przypadku dzieci, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną - przepisy podatkowe nie wprowadzają żadnych limitów zarobków (dochodów) tych dzieci, warunkujących korzystanie z ulgi prorodzinnej;
Obowiązek alimentacyjny istnieje wtedy jeśli dochody dziecka nie wystarczają
na samodzielną egzystencję/utrzymanie.
W tym oczywiście na konieczne wydatki na rehabilitację.
Nic nie musisz udowadniać dla US-u.
Dziecko może skorzystać także z ulgi rehabilitacyjnej - jeśli był pobrany podatek.
W przypadku gdy dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności nie ma limitu dochodu
rodziców/ rodzica do ulgi prorodzinnej.
...w przypadku dzieci, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną - przepisy podatkowe nie wprowadzają żadnych limitów zarobków (dochodów) tych dzieci, warunkujących korzystanie z ulgi prorodzinnej;
Obowiązek alimentacyjny istnieje wtedy jeśli dochody dziecka nie wystarczają
na samodzielną egzystencję/utrzymanie.
W tym oczywiście na konieczne wydatki na rehabilitację.
Nic nie musisz udowadniać dla US-u.
Dziecko może skorzystać także z ulgi rehabilitacyjnej - jeśli był pobrany podatek.
-
katarzyna kowalska82
Re: rozliczenie PIT-37 samotny rodzic
Dziękuję za odpowiedz
Mam jeszcze pytanie - skoro syn pracował od sierpnia 2023 roku miał dochód okolo 3 tysiące miesięcznie to teoretycznie ja już nie miałam obowiązku alimentacyjnego? Jego dochody wystarczały na samodzielną egzystencję. Ulgę powinnam odliczyć tylko za miesiące, w których nie miał dochodu?
Mam jeszcze pytanie - skoro syn pracował od sierpnia 2023 roku miał dochód okolo 3 tysiące miesięcznie to teoretycznie ja już nie miałam obowiązku alimentacyjnego? Jego dochody wystarczały na samodzielną egzystencję. Ulgę powinnam odliczyć tylko za miesiące, w których nie miał dochodu?