Ulga dla pracujących seniorów

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2023 rok
Irena1962

Ulga dla pracujących seniorów

Post autor: Irena1962 »

Dzień dobry

Mam taką wątpliwość przy rozliczeniu swojego PITu:
Jestem pracującą seniorką po 60-tce. Pracowałam przez cały 2023 rok. Przez cały 2023 rok pobierałam także rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy (nie rodzinną) z ZUS, więc nie była to ani emerytura, ani renta rodzinna, ani wg mnie żadne inne świadczenie o którym jest mowa w art. 21 ust. 1 pkt 154 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
U swojego pracodawcy wcześniej nie składałam żadnej deklaracji ani PIT-0. Z otrzymanego od pracodawcy PIT-11 wynika, że miałam pobieraną zaliczkę na podatek.
Czy w takiej sytuacji mogę w swoim rozliczeniu PIT-37 skorzystać z ulgi dla pracujących seniorów?

pozdrawiam
Irena

tympyk

Re: Ulga dla pracujących seniorów

Post autor: tympyk »

Witam uprzejmie.
Podłączę się z prawie identycznym problemem. Otóż emerytka w 2023 roku otrzymywała przychody z tytułu umowy zlecenia. Płatnik w PIT11 wpisał je w poz. 66. Emeryturę ma "zwykłą" z ZUSu, a więc nie wymienioną w ustawie przywołanej w poprzednim poście.
Czy może skorzystać z ulgi dla seniorów?
A L

snykwa

Post autor: snykwa »

Jeżeli w tym samym czasie pobierała emeryturę to nie.
Ulga jest dla osób które po osiągnięciu wieku emerytalnego pracują nadal nie przechodząc na emeryturę.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dla @irena1962
fragment..
...W warunkach wykluczających możliwość skorzystania z ulgi dla pracujących seniorów ustawodawca wymienił "emeryturę" oraz "rentę rodzinną". W zapisie nie widnieje informacja o tym, iż pobieranie renty z tytułu niezdolności do pracy wyklucza możliwość skorzystania z ulgi.

Uważa Pan, że określenie renty z tytułu niezdolności do pracy nie mieści się w definicji "emerytury" lub "renty rodzinnej", gdyż jest odrębnym świadczeniem wymienionym w artykule 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

W związku z powyższym uważa Pan, że ma Pan prawo do skorzystania z ulgi dla pracujących seniorów.

Ocena stanowiska

Stanowisko, które przedstawił Pan we wniosku jest prawidłowe....

Interpretacja na ten temat:

https://www.bing.com/search?q=indywidua ... 0A&pc=LCTS

tympyk

snykwa pisze:
> Jeżeli w tym samym czasie pobierała emeryturę to nie.
> Ulga jest dla osób które po osiągnięciu wieku emerytalnego pracują nadal
> nie przechodząc na emeryturę.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie nie mogę znaleźć źródeł tej interpretacji. Znajduję tylko takie wyłączenia:

===================================================
a) emerytury lub renty rodzinnej, o których mowa w ustawie z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników,
b) emerytury lub renty rodzinnej, o których mowa w ustawie z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin (Dz. U. z 2022 r. poz. 520, 655 i 1115),
c) emerytury lub renty rodzinnej, o których mowa w ustawie z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (Dz. U. z 2022 r. poz. 1626 i 2476),
d) emerytury lub renty rodzinnej, o których mowa w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 504, 1504 i 2461),
e) świadczenia, o którym mowa w art. 30 ust. 1 pkt 4a,
f) uposażenia przysługującego w stanie spoczynku lub uposażenia rodzinnego, o których mowa w ustawie z dnia 27 lipca 2001 r. – Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2020 r. poz. 2072, z 2021 r. poz. 1080 i 1236 oraz z 2022 r. poz. 655, 1259 i 1933),
g)139) świadczenia pieniężnego, o którym mowa w ustawie z dnia 8 lutego 2023 r. o świadczeniu pieniężnym przysługującym członkom rodziny funkcjonariuszy lub żołnierzy zawodowych, których śmierć nastąpiła w związku ze służbą albo podjęciem poza służbą czynności ratowania życia lub zdrowia ludzkiego albo mienia
=================================================

O zwyczajnych emeryturach nic tu nie ma. Możesz się podzielić, gdzie szukać tej wiedzy?
A L

wla.gle

Post autor: wla.gle »

d) emerytury lub renty rodzinnej, o których mowa w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 504, 1504 i 2461),

tympyk

Aaaaaaaaaaaa, czyli zdawało mi się, jak widać błędnie, że FUS to fundusz niezależny od ZUS, obsługujący emerytów specjalnych/uprzywilejowanych. Dziękuję za nakierowanie na właściwą drogę.
A L

ODPOWIEDZ