Niemcy - duża renta wdowia & renta rodzinna dla półsierot? PIT-11 z Banku

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2023 rok
marceli_tar

Niemcy - duża renta wdowia & renta rodzinna dla półsierot? PIT-11 z Banku

Post autor: marceli_tar »

Mam pytanie osoba otrzymała w 2023 roku PIT-11 z Banku, który był pewnie pośrednikiem w wypłacie renty zagranicznej/

Wykazali oni w poz. 52 Dochód zwolniony od podatku , czy tą kwotę należy rozliczyć w Pit/ZG ?

Z decyzji niemieckiej organu rentowego jest to : duża renta wdowia oraz renta rodzinna dla półsierot ?

marceli_tar

Re: Niemcy - duża renta wdowia & renta rodzinna dla półsierot? PIT-11 z Banku

Znalazłem interpretacje, że nie, ale czy wykazywać ten PIT-11 dochód zwolniony z podatku gdzieś na PIT/36 ? Mam jeszcze podatek pobrany przez Bank i składkę zdrowotną widoczną na PIT11 ?

Dla zainteresowanych :

Pismo z dnia 6 października 2023 r.
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej
0113-KDIPT2-2.4011.570.2023.2.ACZ
Opodatkowanie renty wdowiej z Niemiec

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Świadczenia z obowiązkowego systemu ubezpieczeniowego są opodatkowane wyłączne
w Niemczech.
Nie wykazujemy w PIT-36, są wolne od podatku w PL.

marceli_tar

Co do renty wdowiej mam 100% przekonania także że nie trzeba rozliczać.

Aczkolwiek mam wątpliwość co do renty rodzinnej dla półsierot (czyli renta dla córki którą otrzymuje na konto matka jako pełnomocnik)

Gdybym jednak chciał to rozliczyć na PIT , a rentę tą otrzymywała matka jako pełnomocnik to rozumiem że wykazuje to na PIT/ZG matki jako że do niej to wpływało ? i co stosuje metodę wyłączenia z progresją ?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z DE>

Artykuł 18

Emerytury, renty i inne podobne płatności

(1) Emerytury i podobne świadczenia lub renty, otrzymywane przez osobę mającą miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie z drugiego Umawiającego się Państwa, podlegają opodatkowaniu tylko w tym pierwszym Państwie.

Renta dziecka wg mnie tu się także kwalifikuje jako opodatkowana tylko w DE.

Może ktoś jeszcze się wypowie......

marceli_tar

Znalazłem jeszcze pismo przewodnie następującej treści :

"Die deutschen Sozialversicherungsrenten It. Art. 18 Abs. 2 DBA (Besteuerungsrecht hat Deutchland als Quellenstaat) sind in Polen steuerfrei. Się konnen in Polen nur dem sog. Progresionsvorbehalt unterliegen. D.h. ein ggf. Unter Einbeziehung der deutschen Renten hoherer Steuersatz wird lediglich auf das geringere steuerpflichtinge Einkommen angewandt."

tłumaczenie :

"Niemieckie emerytury i renty z tytułu ubezpieczenia społecznego zgodnie z Art. 18 ust.2 DBA (Niemcy mają prawo do opodatkowania jako państwo źródła) są w Polsce wolne od podatku. W Polsce mogą być one objęte jedynie tzw. zastrzeżeniem progresji. Oznacza to, że jakakolwiek wyższa stawka podatku, którą można uwzględnić przy uwzględnieniu niemieckich emerytur, ma zastosowanie wyłącznie do niższego dochodu podlegającego opodatkowaniu."

Więc niby piszą że niby wolne od podatku ... ale że mogą wpłynąć na stopę procentową, wiec niejako sugerują co powinno się zrobić. Nie wiem tylko czy piszą to w kontekście tej renty wdowiej, czy właśnie tego drugiego świadczenia córki tj. renty dla półsierot"

marceli_tar

Ok ale zakładając hipotetycznie że to trzeba wykazać (tylko tą rentę półsieroty) to skoro decyzja przyznająca jest na córkę, ale otrzymuje to matka na konto swoje (jako pełnomocnik) to co PIT/ZG wykazać u córki czy u matki ? Córka ma 15 lat i dodatkowo ma rentę rodzinną Polską.

Niemcy rozliczamy metodą wyłączenia z progresji dalej ?

Zablokowany