Błąd po aktualizacji

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
Mariola

Błąd po aktualizacji

Post autor: Mariola »

Po ostatniej aktualizacji nie mogę otworzyć większości PIT-ów, pokazuje się komunikat "błąd podczas odczytu danych", a później program bardzo wolno działa lub się zawiesza

bajtek

Re: Błąd po aktualizacji

Post autor: bajtek »

U mnie to samo:( co mnie podkusiło żeby dzisiaj aktualizować :(

fenster

Post autor: fenster »

Ja mam ten sam problem.Niestety Święta i pewnie dopiero we wtorek ktoś to poprawi.
Ja na szczęście na drugim komputerze mam wersje poprzednią wiec przywróciłem przed aktualizacją.
Jeśli ktoś pliki instalacyjne zapisuje na komputerze to tej wersji należy szukać.
pityipssetup_2_2024_10_16

M.K.

Post autor: M.K. »

Na stronie https://www.ips-infor.com.pl po rozwinięciu aktualności są dostępne instalatory poprzednich wersji.

Zmiany były tylko w wydruku uproszczonym, a we wczytywaniu rozliczeń nie zauważyłem nieprawidłowości.
Hmmm, a może zmiana czasu na to wpłynęła? Zaraz sprawdzę.

OmniModo

Post autor: OmniModo »

Dziwne, ale właśnie u mnie błąd wyskakuje po aktualizacji do 1.12 Poprzednia stara wersja dobrze wyświetla/drukuje deklarację , natomiast najnowsza zgłasza błąd typu index out bounds (po złożeniu deklaracji i nadaniu numeru dokumentu, który nie mieści się w rubryce).

M.K.

W PITy IPS otworzyłem zapisane zestawy, jeden z kilkudzisięcioma formularzami, łącznie 224 strony. Otwierałem rozliczenia z poprzednich lat. Wszystko działa poprawnie.

M.K.

OmniModo pisze:
> Dziwne, ale właśnie u mnie błąd wyskakuje po aktualizacji do 1.12
> Poprzednia stara wersja dobrze wyświetla/drukuje deklarację , natomiast
> najnowsza zgłasza błąd typu index out bounds (po złożeniu deklaracji i
> nadaniu numeru dokumentu, który nie mieści się w rubryce).

A tutaj mowa o Asystencie. Czy ten błąd występuje bezpośrednio po wysłaniu, czy po zamknięciu okna wysyłki? Czy można ponownie otworzyć rozliczenie?

M.K.

Mariola pisze:
> Po ostatniej aktualizacji nie mogę otworzyć większości PIT-ów, pokazuje się
> komunikat "błąd podczas odczytu danych", a później program bardzo
> wolno działa lub się zawiesza

- Czy to się dzieje od razu po uruchomieniu programu, czy może np. po wydruku albo dłuższej pracy, itp.?
- Na jakiej bazie danych?

OmniModo

Post autor: OmniModo »

Potwierdzam, błąd występuje w Asystencie
Po wysłaniu deklaracji i nadaniu jej numeru występuje błąd przy próbie wyświetlenia deklaracji lub jej wydrukowaniu (czy też utworzenia PDF)
Dotyczy tylko strony 1 i 2 , pozostałe strony (i ewentualne załączniki) działają na podglądzie i wydruku

Błąd występuje po zamknięciu okna wysyłki, a rozliczenie można swobodnie zapisywać i otwierać. Nie pomaga utworzenie kopii lub próba edycji wartości innych niż nr dokumentu. Po usunięciu tego numeru można bezproblemowo deklarację wydrukować, inny sposób to tę zapisaną załadować do starszej wersji programu i wtedy drukować (już z numerem).

Wszystko wskazuje na to, że problemem jest długi numer dokumentu, który nie mieści się w rubryce i wywołuje w programie efekt błędu.

M.K.

Jaki to symbol deklaracji - PIT-37 ?

ODPOWIEDZ