Dochod z Niemiec plus Amazon KDP, prawa autorskie

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2023 rok
chopin23

Dochod z Niemiec plus Amazon KDP, prawa autorskie

Post autor: chopin23 »

Dzień dobry, zastanawiam sie jak rozliczyc dochod z praw autorskich z serwisu amazon KDP. Tego dochodu bylo jakies 100 euro, do tego mam dochody z Niemiec. Dochody z Niemiec potrafie policzyc i rozliczyc, natomiast nie mam pojecia jak zabrac sie za te z amazon kdp, czy kazdy rynek mam rozliczyc osobno czy wszystko lacznie bo spotkalam sie z roznymi informacjami, i gdzie to umiescic w PIT 36?

Prosze o pomoc jezeli ktos sie orientuje :)

wla.gle

Re: Dochod z Niemiec plus Amazon KDP, prawa autorskie

Post autor: wla.gle »

autor: chopin23

...natomiast nie mam pojecia jak zabrac sie za te z amazon kdp..

jeżeli są to prawa autorskie, to wpisz w wiersz 6 Prawa autorskie i inne prawa.....
w PIT-36.

chopin23

Re: Dochod z Niemiec plus Amazon KDP, prawa autorskie

Post autor: chopin23 »

Dziękuję bardzo. Czy mogę zsumować przychody z różnych rynków i wpisać je w rubryce 105a czy musze do każdego rynku utworzyć osobny pit zg i wpisać przychod w 105b? Przykładowo na amzon.co.uk sprzedalam 6 e bookow i zarobilam 10 euro, na amazonie.ca 3 za 7 euro itp. Czy ma to jakieś znaczenie? Bo sa różne opinie. Znalazłam poniższy artykuł dotyczący rozliczenia z Amazon KDP, czy to znaczy ze jezeli zarobiłam 60 euro to w tabelce wpisuje od razu przychod 30 ?

"Przy założeniu, że jest Pan autorem sprzedawanych ePublikacji, uzyskane przez Pana przychody mogą być kwalifikowane do następujących źródeł przychodów:

pozarolnicza działalność gospodarcza,
prawa majątkowe.
Za przychód z praw majątkowych uważa się w szczególności przychody z praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów, w tym również z odpłatnego zbycia tych praw. Dochód ustala się po pomniejszeniu przychodów o koszty uzyskania przychodów. Mogą być one zastosowane w wysokości 50% do limitu 85.528 zł. Jeżeli podatnik udowodni, że koszty uzyskania przychodów były wyższe niż wynikające z zastosowania normy procentowej lub wskazanego limitu przyjmuje koszty w wysokości faktycznie poniesionych.

Jeżeli zatem przedmiotem sprzedaży będzie ePublikacja napisana przez Pana, będąca utworem w rozumieniu przepisów o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a sprzedaż nie będzie nosiła znamion działalności gospodarczej, to uzyskany z tej sprzedaży przychód będzie stanowił przychód z praw majątkowych.

W sytuacji, gdy przychody z praw majątkowych będą uzyskiwane są bez pośrednictwa płatnika, to będzie Pan zobowiązany wykazać je dopiero w rocznym zeznaniu podatkowym PIT-36 (w trakcie roku nie ma obowiązku wpłaty zaliczek na podatek dochodowy). Podatek z ww. tytułu należy zapłacić w terminie złożenia zeznania rocznego, tj. do 30 kwietnia roku następującego po roku, w którym uzyska Pan przychód z tego źródła.

Jeżeli będzie Pan dokonywał sprzedaży ePublikacji za granicę, to w celu ustalenia państwa, w którym ma być opodatkowany dochód uzyskany z tego tytułu oraz metody unikania podwójnego opodatkowania należy każdorazowo analizować postanowienia konkretnej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania zawartej między Polską, a państwem do którego utwór będzie sprzedawany.

Nadmienić należy, że w ramach odpowiedzi na zapytania mailowe podawana jest ogólna informacja w zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego, oceny w zakresie stanu faktycznego powinien samodzielnie dokonać podatnik.

Podstawa prawna: art. 5a pkt 6, art. 18, art. 22 ust. 9 , ust. 9a, ust. 9b, art. 45 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2019 r., poz. 1387 ze zm.).

Zablokowany