36 czy 37?? i jak? Pomocy

MaciejLu

36 czy 37?? i jak? Pomocy

Post autor: MaciejLu »

Dostałem w tym roku 3 pity 11 -za umowę o pracę, zlecenie (zatrudniony jako student) i o dzieło za pracę na konferencji innej uczelni i mam problem bo jednocześnie mam zarejestrowaną lecz zawieszoną jeszcze w 2008 działalność gospodarczą- z tego tytułu nie było zatem ani przychodów ani kosztów ale formalnie istnieje. Jaki zatem mam wypełnić 36 czy 37?? i co w nim uwzględniać? Proszę o pomoc.

Arkady_1

Re: 36 czy 37?? i jak? Pomocy

Post autor: Arkady_1 »

Moim zdaniem, jeżeli działalność była na zasadach ogólnych, to PIT-36, a w nim wszystkie dochody.

MaciejLu

Dzięki, wstępnie zabrałem się za wypełnianie.

gard

Post autor: gard »

Pamiętaj o załączniku PIT-B (przychody i koszty prowadzonej działalności). U Ciebie jest zerowy (działalność zawieszona w 2009) ale w zestawie powinien się znaleźć.

MaciejLu

Dzięki, sprawdziłem to teraz - udało mi się dodzwonić do skarbówki i też o tym wspomnieli. Ale co najlepsze zmobilizowało mnie to i udało mi się odnaleźć pełną ubiegłoroczną dokumentację z wszystkimi PIT11, 8C, i wypełnioną kopią 36 i PIT/B. Nareszcie mam ubiegłoroczny przychód - mogę wreszcie rozliczać się netem:)
(co najwyżej zanim to wyślę to przy okazji zanoszenia PITu partnerki zrobię wydruk w pomniejszonym formacie i zapytam czy wszystko gra)
Dzięki
Pozdrawiam

Arkady_1

Z ciekawości, a partnerka nie może wysłać przez internet? Nie trzeba było by chodzić... i lasów było by więcej ;-)

MaciejLu

Zachęcam Ją, ale nie ma kopii ubiegłorocznego PIT'u, lub cokolwiek ma to zawiozła do rodziców- bardzo daleko. Bez przychodu 2008 nie autoryzuje. Małżeństwem (niestety jeszcze nie jesteśmy- więc rozliczenie wspólne na moim PIT36 odpada, ale myślę że już niedługo). Sam jednak mam pewne obawy czy jak strzele jakiegoś "byka" to czy się skarbówka nie przyczepi. Chociaż program liczy sam i ma opcje "weryfikacji", to jednak kusi mnie żeby wydrukować własny, chociażby w pomniejszeniu na 3 strony i spytać urzędnika przed wysłaniem czy wszystko gra (nie mam pojęcia czy za błędy nie grożą jakieś konsekwencje, a program dopiero w przyszłym roku będzie miał opcję korekty). Chyba że możecie mnie zapewnić że raczej nic nie grozi. Drugi raz w życiu się rozliczam a jak dotąd tylko mnie straszyli skarbówką.
Pozdrawiam

Arkady_1

Cóż... W skarbowym mogą Ci sprawdzić co najwyżej to, czy dobrze przeniosłeś dane z PITów otrzymanych od pracodawcy i czy dobrze Ci się wszystko policzyło.
Normalnie, przy działalności, pewnie by Ci zweryfikowali część PITu przeznaczoną na zaliczki miesięczne, ale skoro miałeś zawieszoną działalność, to zaliczki i tak były zerowe.
Oczywiście jeśli masz wątpliwości, to lepiej pójść i zapytać. W tym tygodniu chyba maja dłużej pracować i pomagać w rozliczaniu.

MaciejLu

Dzięki
Pozdrawiam

Zablokowany