Rozliczenie samotnej matki z 2 dzieci

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2023 rok
RS_474

Rozliczenie samotnej matki z 2 dzieci

Post autor: RS_474 »

Witajcie,
Mam do rozliczenia samotną matkę z dwojgiem dzieci - syn 23 lata, uczący się, zarobił 28 tys. (dochód wolny od podatku). Córka 17 lat, ucząca się, bez dochodu. Dochód matki po odliczeniu składek społecznych wynosi 148.657,00 zł. Czy mogę ją rozliczyć jako samotną matkę z dzieckiem (czy przysługuje jej ulga prorodzinna na córkę ?). Koleżanka upiera się, że tak, ja uważam, że nie. Może ktoś mądrzejszy się wypowie, pozdrawiam.

Tolek5762

Re: Rozliczenie samotnej matki z 2 dzieci

Post autor: Tolek5762 »

Witam; Wg mnie Rozliczenie jako samotnie wychowująca - tak.- Ponieważ dzieci chodzą do szkoły .
Natomiast ulga prorodzinna już sie nie należy - przekroczony dochód matki przy jednym dziecku .

Pozdrawiam Tolek.

Mateusz199

Post autor: Mateusz199 »

Wydaje mi się, że ulga prorodzinna na córkę nie przysługuje tej samotnej mamie zgodnie z opisaną sytuacją. Ulga prorodzinna zwykle dotyczy dzieci do 18 roku życia lub do ukończenia nauki, ale córka ma już 17 lat i uczęszcza do szkoły. Natomiast ulga przysługuje na dziecko, które nie osiągnęło 25 roku życia i jednocześnie uczęszcza do szkoły. Skoro syn ma 23 lata i nie ma dochodu, to nie wpływa on na możliwość przysługiwania ulgi na córkę
Ostatnio zmieniony 14 mar 2024, o 11:43 przez Mateusz199, łącznie zmieniany 4 razy.

Czech

Post autor: Czech »

Syn ma dochód 28000 , a więc przekracza dopuszczalny dochód który uprawnia do ulgi rodzinnej.
"Podatkowo" pani ma jedno dziecko, a więc wchodzi limit 112 tys. dochodu - ten też jest przekroczony.
Tak jak pisał Tolek - ulga prorodzinna się nie należy za żadne dziecko.
Ulga samotnie wychowująca - tak.

Tolek5762

Post autor: Tolek5762 »

Witam Czechu; Cieszę sie ze sie odezwałeś. Gdyż teraz akurat możesz być dla mnie maleńkim wsparciem.
Potrzebne mi jest teraz jakieś roześmianie mnie.
Na początku grudnia odwiedziłem lekarza gdyż źle sie czułem. No i niestety rokowanie nie wesołe.
Obecne jestem na chemioterapii. Miałem już rzucić wszystko ale chyba było by to dla mnie jeszcze gorsze.

Pozdrawiam Tolek.

RS_474

Post autor: RS_474 »

Tolku,
trzymam za Ciebie kciuki, żeby wszystko się dobrze skończyło :-D
--------
R.

ODPOWIEDZ