Rozdzielność majątkowa a ulga na dzieci
Rozdzielność majątkowa a ulga na dzieci
Małżeństwo ma rozdzielność majątkową i dwoje dzieci. Matka chce rozliczyć jedno dziecko a ojciec drugie. Matka zarabia niedużo i jej podatek wynosił w roku 2023 tylko 452 zł. Czy rozliczając ulgę na 1 dziecko może skorzystać z dodatkowego zwrotu z tytułu ulgi na dzieci,chociaż dochody męża są wyższe i z jego podatku można by było odliczyć przynajmniej częściowo ulgę na to dziecko.
Re: Rozdzielność majątkowa a ulga na dzieci
Wg mnie może skorzystać z dodatkowego zwrotu ze składek.
Witam koleżanko. Bardzo miło, że nas odwiedziłaś.
.....Czy rozliczając ulgę na 1 dziecko może skorzystać z dodatkowego zwrotu z tytułu ulgi na dzieci....
Nawet trzeba skorzystać.
.....Czy rozliczając ulgę na 1 dziecko może skorzystać z dodatkowego zwrotu z tytułu ulgi na dzieci....
Nawet trzeba skorzystać.
oo, dzień dobry - dzięki za tak miłe powitanie :)
Przypomniałam sobie, że kiedyś trochę się tu udzielałam i postanowiłam zajrzeć na chwilę. Ale stare grono fachowców jak widzę prężnie działa, z pożytkiem dla pytających.
pozdrówka :)
Przypomniałam sobie, że kiedyś trochę się tu udzielałam i postanowiłam zajrzeć na chwilę. Ale stare grono fachowców jak widzę prężnie działa, z pożytkiem dla pytających.
pozdrówka :)
Wg mnie....
rodzice powinni najpierw wykorzystać do ulgi odprowadzony podatek
dzieląc odpowiednio wysokość ulgi między rodziców.
Oczywiście jeżeli jest zgodność rodziców co do skorzystania z ulgi.
rodzice powinni najpierw wykorzystać do ulgi odprowadzony podatek
dzieląc odpowiednio wysokość ulgi między rodziców.
Oczywiście jeżeli jest zgodność rodziców co do skorzystania z ulgi.
-
zwykle przy rozdzielności majątkowej każde z rodziców może skorzystać z ulgi na dzieci dla dziecka, które utrzymuje. W przypadku matki, która ma niższe dochody, to ona zazwyczaj korzysta z ulgi na dziecko, jeśli spełnia odpowiednie warunki. Nawet jeśli dochody ojca są wyższe, nie wyklucza to możliwości, że matka również może skorzystać z ulgi na dziecko, o ile spełnione są odpowiednie kryteria