Koszty uzyskania przychodu
Koszty uzyskania przychodu
Mam dylemat jak uwzględnić w pit37 kup, w niepełnej kwocie tzn kup=1192, 85.Osoba powyżej 26 lat. Czy pracodawca może podzielić koszty w trakcie miesiąca? Czy nie jest tak że za nawet przepracowany jeden dzień w miesiącu należą się koszty za pełny miesiąc 250 zł lub 300 zł podwyższone?
Re: Koszty uzyskania przychodu
Możesz odliczyć koszty za pełny miesiąc. Mogło być tak, że przychód w danym m-cu nie pozwolił na pełne odliczenie kosztów i pracodawca musiał takie koszty wykazać.
Moje wątpliwości również dotyczą kup: Córka pracowała przez pierwsze pół roku, a od lipca do grudnia przebywała na chorobowym i potem macierzyńskim. W tym czasie otrzymywała oczywiście zasiłek ale też przychód od pracodawcy w wysokości 28,20 (pakiet medyczny). I do takiej wysokości co miesiąc został pomniejszony kup. Czy w PIT37 mogę zrobić korektę KUP do pełnej kwoty? Dodam, że dzwoniłam na informację i pani powiedziała, że nie można bo przecież z zasiłku nie odlicza się kosztów. A jakie jest Wasze zdanie?
Komu nie przysługują koszty uzyskania przychodu?
Temu, kto przebywa na zwolnieniu chorobowym cały miesiąc. Nie stosuje się ich, gdy w danym miesiącu wypłacany jest tylko zasiłek chorobowy (macierzyński, opiekuńczy, wyrównawczy, świadczenie rehabilitacyjne czy zasiłek z ubezpieczenia wypadkowego)
Temu, kto przebywa na zwolnieniu chorobowym cały miesiąc. Nie stosuje się ich, gdy w danym miesiącu wypłacany jest tylko zasiłek chorobowy (macierzyński, opiekuńczy, wyrównawczy, świadczenie rehabilitacyjne czy zasiłek z ubezpieczenia wypadkowego)
Warunki rozliczenia kosztów uzyskania przychodów
Warunkiem zastosowania kosztów uzyskania przychodów jest uzyskanie przychodów ze stosunku pracy.
Nie ma tu znaczenia faktyczne świadczenie pracy, czy pozostawanie w stosunku pracy.
Jeśli zatem pracownik był nieobecny w pracy, ale uzyskał przychód ze stosunku pracy, koszty przy obliczaniu zaliczki mogą być zastosowane. Ważne jest, aby uzyskany przez pracownika przychód miał związek z łączącym pracownika stosunkiem pracy.
Jeśli pracownik cały miesiąc choruje, pracownicze koszty uzyskania przychodów będą przysługiwały, ale tylko w przypadku, gdy oprócz zasiłku chorobowego pracownik uzyskał wynagrodzenie lub inne świadczenia zaliczane do przychodów ze stosunku pracy, np. wynagrodzenie chorobowe. W przypadku gdy przychód ze stosunku pracy (wynagrodzenie chorobowe) jest niższy niż kwota kosztów, koszty zostają obniżone do wysokości uzyskanego przez pracownika przychod
https://www.prawo.pl/podatki/koszty-uzy ... 85652.html
Warunkiem zastosowania kosztów uzyskania przychodów jest uzyskanie przychodów ze stosunku pracy.
Nie ma tu znaczenia faktyczne świadczenie pracy, czy pozostawanie w stosunku pracy.
Jeśli zatem pracownik był nieobecny w pracy, ale uzyskał przychód ze stosunku pracy, koszty przy obliczaniu zaliczki mogą być zastosowane. Ważne jest, aby uzyskany przez pracownika przychód miał związek z łączącym pracownika stosunkiem pracy.
Jeśli pracownik cały miesiąc choruje, pracownicze koszty uzyskania przychodów będą przysługiwały, ale tylko w przypadku, gdy oprócz zasiłku chorobowego pracownik uzyskał wynagrodzenie lub inne świadczenia zaliczane do przychodów ze stosunku pracy, np. wynagrodzenie chorobowe. W przypadku gdy przychód ze stosunku pracy (wynagrodzenie chorobowe) jest niższy niż kwota kosztów, koszty zostają obniżone do wysokości uzyskanego przez pracownika przychod
https://www.prawo.pl/podatki/koszty-uzy ... 85652.html
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że w przypadku gdy przychód ze stosunku pracy jest niższy niż kwota kosztów, koszty zostają obniżone przez pracodawcę do wysokości uzyskanego przez pracownika przychodu (w moim przypadku do 28,20) Ale przyznam się, że nadal nie wiem czy mogę w PIT37 skorygować koszty do pełnej kwoty (300 zł miesięcznie) za miesiące VII-XII.
-
Gdzie jest najlepsze miejsce do wymiany kryptowalut?
Halo! Jestem nowy w tej branży, niedawno otrzymałem kryptowaluty w prezencie, gdzie jest dla mnie najlepsze miejsce do wymiany ich na walutę fiducjarną?
[url=https://donworld.pro/]Claim airdrop now[/url]
[url=https://donworld.pro/]Claim airdrop now[/url]