Witam
Mam problem i proszę o poradę, jak postąpić w opisanej niżej sytuacji:
- Matka samotnie wychowująca dwójkę dzieci otrzymujących rentę rodzinną
- syn w grudniu skończył 18 lat i otrzymał z ZUS PIT 40A za ten miesiąc, reszta renty oczywiście w picie matki. Nie ma innych przychodów.
To że ulga się należy za cały rok w pełnej wysokości i renta rodzinna nie wlicza się do limitu dochodu to już wiem.
Pytania są następujące:
1. Czy syn musi składać PIT-37? Gdzieś czytałem, że wystarczy 40A z Zus-u (ale kazać do ZUS wysyła ten pit i do US i do rencisty, czy tylko do rencisty i ten ma go przekazać do US)
2. Czy dobrze rozumuje, jeśli matkę chcę rozliczyć na PIT-36, z załącznikiem PIT/M? Wtedy w PIT-36 wypełniam tylko blok D.3- dochody małoletnich dzieci ?(a syn który skończył w tym roku 18 lat?).
W bloku D.1 (dochody podatnika)nie wypełniam nic?(matka nie ma dochodu poza rentą dzieci).
Z góry dziękuję za pomoc.
Renta rodzinna pełnoletniego dziecka, ulga prorodzinna
Re: Renta rodzinna pełnoletniego dziecka, ulga prorodzinna
AD1. Jeśli syn otrzymał z ZUS PIT-40A, to nie musi nic robić (rozliczenia dokonał ZUS), o ile:
- nie miał innych dochodów;
- nie chce przeznaczyć 1% podatku na konkretny cel;
- nie chce niczego odliczać (zresztą pewnie i tak nie było by z czego, skoro PIT za jeden miesiąc).
Oczywiście jeśli otrzymał PIT-40A. Jeśli jest to PIT-11A (druk ten sam - należy patrzeć co jest na nim skreślone) to MUSI się rozliczyć z US na zeznaniu PIT-37.
AD2. Sprawa była już poruszana na tym forum i jeśli dobrze pamiętam, to stanęło na tym, że jeśli PIT jest wystawiony na nazwisko matki, to matka wykazuje to jako swój dochód w PIT-37.
Możesz też zrobić tak, jak napisałeś (PIT-36 + PIT/M) W zasadzie, wynik w podatku wyjdzie ten sam, jeśli pożytek z dochodu dziecka przysługuje tylko matce.
Nie mniej, zawsze możesz zapytać w US, w którym się podatniczka rozlicza, jak oni to widzą. Bywa że w jednej sprawie każda skarbówka ma inną opinię...
- nie miał innych dochodów;
- nie chce przeznaczyć 1% podatku na konkretny cel;
- nie chce niczego odliczać (zresztą pewnie i tak nie było by z czego, skoro PIT za jeden miesiąc).
Oczywiście jeśli otrzymał PIT-40A. Jeśli jest to PIT-11A (druk ten sam - należy patrzeć co jest na nim skreślone) to MUSI się rozliczyć z US na zeznaniu PIT-37.
AD2. Sprawa była już poruszana na tym forum i jeśli dobrze pamiętam, to stanęło na tym, że jeśli PIT jest wystawiony na nazwisko matki, to matka wykazuje to jako swój dochód w PIT-37.
Możesz też zrobić tak, jak napisałeś (PIT-36 + PIT/M) W zasadzie, wynik w podatku wyjdzie ten sam, jeśli pożytek z dochodu dziecka przysługuje tylko matce.
Nie mniej, zawsze możesz zapytać w US, w którym się podatniczka rozlicza, jak oni to widzą. Bywa że w jednej sprawie każda skarbówka ma inną opinię...