Witam
Mam pit z zusu dziecka 7lat (za rentę po matce).
Czy to dziecko może złożyć samodzielnie pit?. Jaki rachunek bankowy należy wykazać na pit rocznym dziecka czy ojca?
Dziękuję
Dochody małoletnich dzieci
Re: Dochody małoletnich dzieci
...Mam pit z zusu dziecka 7lat (za rentę po matce).
Czy to dziecko może złożyć samodzielnie pit?. ...
- rozliczenie na dane osobowe dziecka, podpisuje rodzic.
Jaki rachunek bankowy należy wykazać na pit rocznym dziecka czy ojca?
Rachunek bankowy podatnika czyli dziecka.
Czy to dziecko może złożyć samodzielnie pit?. ...
- rozliczenie na dane osobowe dziecka, podpisuje rodzic.
Jaki rachunek bankowy należy wykazać na pit rocznym dziecka czy ojca?
Rachunek bankowy podatnika czyli dziecka.
wla.gle pisze:
> ...Mam pit z zusu dziecka 7lat (za rentę po matce).
> Czy to dziecko może złożyć samodzielnie pit?. ...
>
> - rozliczenie na dane osobowe dziecka, podpisuje rodzic.
>
> Jaki rachunek bankowy należy wykazać na pit rocznym dziecka czy ojca?
>
> Rachunek bankowy podatnika czyli dziecka.
Jeżeli dziecko które posiada rente po Ojcu i nie posiada swojego konta a renta przychodzi na konto Matki to można konto Matki podać w rozliczeniu ?
Lub inny sposób bo przecież 7 lat to chyba za młody na konto ?
> ...Mam pit z zusu dziecka 7lat (za rentę po matce).
> Czy to dziecko może złożyć samodzielnie pit?. ...
>
> - rozliczenie na dane osobowe dziecka, podpisuje rodzic.
>
> Jaki rachunek bankowy należy wykazać na pit rocznym dziecka czy ojca?
>
> Rachunek bankowy podatnika czyli dziecka.
Jeżeli dziecko które posiada rente po Ojcu i nie posiada swojego konta a renta przychodzi na konto Matki to można konto Matki podać w rozliczeniu ?
Lub inny sposób bo przecież 7 lat to chyba za młody na konto ?
Konto bankowe można otworzyć od 13 roku życia. Według obowiązującego w Polsce prawa, dziecko po ukończeniu tego wieku, osiąga tak zwaną ograniczoną zdolność do czynności prawnych.
To z kolei umożliwia założenie dla niego rachunku osobistego w banku wraz z kartą płatniczą.
Oczywiście nieletni nie może zrobić tego sam – warunkiem jest tutaj uzyskanie zgody od przedstawiciela ustawowego. Będzie to rodzic lub inny opiekun prawny dziecka.
.........
Co w sytuacji, w której chcielibyśmy otworzyć konto dla dziecka poniżej 13 lat? Okazuje się, że to również jest możliwe.
Kilka banków ma w swojej ofercie rachunki, które można założyć nawet dla niemowlaka. Z racji tego, że taki maluch nie może być formalnie posiadaczem konta, stanowi ono część ROR-u rodzica, który sprawuje nad nim pełną kontrolę.......
To z kolei umożliwia założenie dla niego rachunku osobistego w banku wraz z kartą płatniczą.
Oczywiście nieletni nie może zrobić tego sam – warunkiem jest tutaj uzyskanie zgody od przedstawiciela ustawowego. Będzie to rodzic lub inny opiekun prawny dziecka.
.........
Co w sytuacji, w której chcielibyśmy otworzyć konto dla dziecka poniżej 13 lat? Okazuje się, że to również jest możliwe.
Kilka banków ma w swojej ofercie rachunki, które można założyć nawet dla niemowlaka. Z racji tego, że taki maluch nie może być formalnie posiadaczem konta, stanowi ono część ROR-u rodzica, który sprawuje nad nim pełną kontrolę.......
Zakładanie konta małoletniemu dziecku tylko po to by dostać zwrot podatku wydaje się chyba bez sensu.Chyba ze prowadzenie tego konta jest bezpłatne.
Ja w podobnej sytuacji zaznaczam zwrot pocztą.Matka dziecka jako opiekun podpisuje i odbiera pieniądze i po problemie.Kilkanaście złotych za przekaz to jedyny koszt takiej taktyki.
Ja w podobnej sytuacji zaznaczam zwrot pocztą.Matka dziecka jako opiekun podpisuje i odbiera pieniądze i po problemie.Kilkanaście złotych za przekaz to jedyny koszt takiej taktyki.
Każdy robi jak uważa....
Napisałem tylko, że jest taka możliwość.....
Napisałem tylko, że jest taka możliwość.....