Składki na ubezpieczenie społeczne z dochodu zwolnionego
-
krzysiek.k120
Składki na ubezpieczenie społeczne z dochodu zwolnionego
Witam
Mam taką sytuację : Podatnik skończył w lipcu 2022 26lat i część dochodów na w pit 11 jako należności ze stosunku pracy w ( wypełniona rubryka 29,30,31,33 ) , a część jako nieopodatkowana w rubryce 109 i 110.
Ma też składki społeczne wpisane w rubrykę 95 i 97
Czy składki społeczne z dochodu nieopodatkowanego ( rubryka 97 ) można odjąć od dochodu do opodatkowania ( tym sposobem obniżyłaby się podstawa opodatkowania - tylko nie wiem czy można ???? )
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Mam taką sytuację : Podatnik skończył w lipcu 2022 26lat i część dochodów na w pit 11 jako należności ze stosunku pracy w ( wypełniona rubryka 29,30,31,33 ) , a część jako nieopodatkowana w rubryce 109 i 110.
Ma też składki społeczne wpisane w rubrykę 95 i 97
Czy składki społeczne z dochodu nieopodatkowanego ( rubryka 97 ) można odjąć od dochodu do opodatkowania ( tym sposobem obniżyłaby się podstawa opodatkowania - tylko nie wiem czy można ???? )
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Re: Składki na ubezpieczenie społeczne z dochodu zwolnionego
Trzeba wyliczyć proporcję składek. Szkoda, że nie podałeś kwot.
-
krzysiek.k120
Pit 11 Składki na ubezpieczenie społeczne poz. 95.........1480,68
poz.97..........1050,30
Czy z tych kwot można wyliczyć ????? Jak to się liczy ????
Pozdrawiam
poz.97..........1050,30
Czy z tych kwot można wyliczyć ????? Jak to się liczy ????
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
A to nie jest tak, że do pit 37 wpisujemy tylko składki z poz.95 a z poz 97 pomijamy bo dotyczą przychodu nieopodatkowanego
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Dokładniej mówiąc zwolnionego z podatku
W tym przypadku chyba tak. Tak przynajmniej sugerują programy, którymi sprawdzałem podawały kwotę 1480,68.
To co napisałem to chyba wtedy gdy jest przekroczony limit kwoty wolnej.
To co napisałem to chyba wtedy gdy jest przekroczony limit kwoty wolnej.
@ krzysiek.k120
Z wyjaśnienia do PIT-37
Przykład 1. – dotyczy podatnika, który uzyskał wyłącznie przychody z pracy na etacie, w tym
część z nich jest objęta ulgą dla młodych, ulgą na powrót, ulgą dla rodzin 4+ lub ulgą dla
pracujących seniorów.
Aby prawidłowo obliczyć wysokość składek, która podlega odliczeniu w zeznaniu, dodaj
przychody z pracy na etacie (poz. 42, 52 i 57 zeznania), a następnie ustal udział procentowy
kwot z poz. 52 i 57 ZEZNANIA W SUMIE PRZYCHODÓW Z PRACY NA ETACIE.
Tak ustalony udział odpowiada tej części zapłaconych składek, która podlega odliczeniu z globalnej
wysokości zapłaconych składek (wykazanej przez płatnika w poz. 95, 96 i 97 informacji PIT-11.
Nie podałeś przychodów - więc wg mnie nie da się prawidłowo wyliczyć składek.
Z wyjaśnienia do PIT-37
Przykład 1. – dotyczy podatnika, który uzyskał wyłącznie przychody z pracy na etacie, w tym
część z nich jest objęta ulgą dla młodych, ulgą na powrót, ulgą dla rodzin 4+ lub ulgą dla
pracujących seniorów.
Aby prawidłowo obliczyć wysokość składek, która podlega odliczeniu w zeznaniu, dodaj
przychody z pracy na etacie (poz. 42, 52 i 57 zeznania), a następnie ustal udział procentowy
kwot z poz. 52 i 57 ZEZNANIA W SUMIE PRZYCHODÓW Z PRACY NA ETACIE.
Tak ustalony udział odpowiada tej części zapłaconych składek, która podlega odliczeniu z globalnej
wysokości zapłaconych składek (wykazanej przez płatnika w poz. 95, 96 i 97 informacji PIT-11.
Nie podałeś przychodów - więc wg mnie nie da się prawidłowo wyliczyć składek.
No, nie podał przychodów. Próbowałem podstawić fikcyjne kwoty ale wychodziły mi bzdury.
Podaj Krzyśku kwoty przychodów z poz. 29 i 110.
Podaj Krzyśku kwoty przychodów z poz. 29 i 110.
-
krzysiek.k120
Wyliczyłem tak jak napisaliście udział procentowy przychodów z poz. 52 w sto i pozdrawiamsunku do przychodów z poz z 52 i 42
Wyliczony procent pomnożyłem przez całość odprowadzonych składek i wyszła kwota składek do odliczenia ( nawiasem mówiąc zgadzało się z kwotą podaną w pitach 11 z poz. 95 wystarczyło przepisać )
Wielkie dzięki
Wyliczony procent pomnożyłem przez całość odprowadzonych składek i wyszła kwota składek do odliczenia ( nawiasem mówiąc zgadzało się z kwotą podaną w pitach 11 z poz. 95 wystarczyło przepisać )
Wielkie dzięki