Błędne wyniki z podsumowania, błędna zmiana formy rozliczenia

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
Optima

Błędne wyniki z podsumowania, błędna zmiana formy rozliczenia

Post autor: Optima »

Wypełniłem dla małżonków osobno
PIT-37 - dochody tylko z emerytury

PIT-36 + PIT-O (ulga abolicyjna) + PIT-ZG (dochody z Belgii)

W podsumowaniu wyszły jakieś dziwne wyniki dotyczące porównania różnych rozliczeń.
Przy rozliczeniu osobno pokazuje do zapłaty 261,00
ALE przy wspólnym aż 5681,00 (sic!) - tak ponad 5,5 tys.
A jak się zamieni na wspólne to do zwrotu jest nadal 261,00 tak jak przy osobny,
UWAGA! Teraz już wiem, skąd te 5681,00 do zapłaty. Wynika to z tego, że w polu [429] nie ma żadnej opcji. Uważam, że do wyliczeń w polu PODSUMOWANIE różnych opcji powinien był zaznaczony kwadracik "przez program" pole 429a - szczególnie jak od początku nie ma załącznika PIT-B ani wypełnionych danych najmu. A przynajmniej w polu porównania do podjęcia decyzji jak się rozliczyć.

Druga sprawa: w polu PODSUMOWANIE zaznaczyłem kwadracik, by zmienić na rozliczenie wspólne z tą kwotą do zapłaty 5681,00
PIT się zmienił na wspólny, ale w PIT-O pole nr 56 - ulga abolicyjna jest bez wartości. "Odhaczył" się kwadrat "przez program" w polu 56a PIT-O. To chyba jakieś niedopatrzenie?
Zaznaczenie w polu 56d "NIE osiągnął w ogóle dochodów" zostało nadal zaznaczone.

Po zaznaczeniu by ulgę abolicyjną obliczał program - nie jest ona odejmowana w wyliczeniu podatku.
Wartość pola 311 jest taka sama jak pola 314, a przecież powinna być pomniejszona o kwotę z pół 312 i 313?

Bardzo chyba istotne jest to, że to jest korekta wcześniej złożonych PIT-37 i PIT-36. Dopiero gdy wyskoczyło okienko czy chce edytować kopię - czy ten PIT i czy usunąć czy pozostawić UPO - mój wybór edycja tego co mam i usunąć UPO - zniknął numer UPO i dopiero wtedy wartość pola 314 została wyliczona.
Załączniki
2.jpg
1.jpg

M.K.

Re: Błędne wyniki z podsumowania, błędna zmiana formy rozliczenia

Post autor: M.K. »

Dziękujemy za zgłoszenie.
Opublikowaliśmy aktualizację programu.
Na zakładce "Podsumowanie" dopracowano zaznaczanie kwadratu w poz. 429a
na PIT-36 przy zmianie rozliczenia z małżonków osobno (w przypadku gdy
PIT-37 był utworzony dla podatnika a PIT-36 dla małżonka) na małżonków
razem.
Dopracowano zaznaczanie kwadratu w poz. 55a / 56a na PIT/O przy zmianie
z rozliczenia małżonków osobno na razem.

Zablokowany