nie można wysłać PIT

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2022 rok
TeresaQ

nie można wysłać PIT

Post autor: TeresaQ »

Witam, od wczoraj wieczór, nie mogę wysłać PIT, albo precyzyjniej, nie mogę wygenerowć UPO, bo komunikat mówi ciągle 301-w trakcie przetwarzania, chociaż autoryzuje przychodami z 2021. Przedtem komunikat 200 pojawiał się po kilku sekundach

wla.gle

Re: nie można wysłać PIT

Post autor: wla.gle »

301 - OK.
Przyjęty, trzeba czekać.
Przeciążona bramka MF.

Iwona777

Post autor: Iwona777 »

Mam to samo. Od wczoraj czekam na UPO i nic. Przez całe lata pojawiało się w kilka sekund... Mam status 302 od wczoraj.

bielowkaeb

Post autor: bielowkaeb »

Dołączam się mam tak samo, zdarzały się takie sytuacje, ale nigdy tak długo. Tylko pytanie czy można mieć pewność, że pójdzie, bo jak nie to lipa.

snykwa

Post autor: snykwa »

Tak to jest jak wszyscy złożenie rozliczenia odłożyli na ostatnią chwilę.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Jeśli jest prawidłowe/ nie ma błędu 401/, będzie "przetworzone".
Może w nocy ....

bielowkaeb

Post autor: bielowkaeb »

Zgadzam się snykwa z tobą, nie zdziwię się jak jeszcze jutro ktoś zadzwoni aby go rozliczyć

TeresaQ

Post autor: TeresaQ »

ale na stronie Ministerstwa nie ma przeciążenia, więc dziwne :)

WymagajacyUzytkownik

Post autor: WymagajacyUzytkownik »

Ponieważ złożyć PIT można do 2. maja, więc na wszelki wypadek drukuję papierowe formularze i jeśli wieczorem (ale znacznie przed zamknięciem poczty...) wersja elektroniczna wciąż nie będzie przyjęta, to po prostu wysyłam poleconym.
No chyba, żebym się wkurzył i rano pojechał do USkarbowego ;-)

A swoją drogą, jestem przekonany, że nie przewidzieli, że tak dużo ludzi będzie składać w ostatniej chwili - któryś administrator nie sprawdził miejsca na dyskach i system zawisł, bo nie ma jak archiwizować przyjętych i zaakceptowanych dokumentów :-P
To oczywiście dotyczy miejsca w tym systemie, a na stronie monisterstwa działa inny. Oba pewnie trzymają końcowe dane razem, ale miejsca brakuje do przetwarzania na wcześniejszych etapach: w moim przypadku pierwsza deklaracja zacięła się na 302, a druga - kilkanaście minut później na 301.
Dlatego jest szansa, że jak jutro ktoś (decyzyjny) to zauważy, to dołapie admina i zdalnie poprawią.

karelko

Post autor: karelko »

Ja mam status 301 na wszystkich moich deklaracjach już od soboty. Nic nie drgnęło. Z MF dostałem odpowiedź żeby czekać. Nie można wysłać kolejnego PITa bo oba zostaną wtedy odrzucone. I co tu robić...

Zablokowany