Korekta PIT 36 za 2021 - nie chce się wysłać
Korekta PIT 36 za 2021 - nie chce się wysłać
Chciałem wysłać korektę PIT-u z zeszłego roku czyli za rok 2021, rozliczenie z żoną. Przy próbie wysłania zeznania bez podpisu czyli z walidacją za pomocą kwoty z poprzedniego rozliczenia (czyli za rok 2020) - co zresztą program sam pozwala odczytać (pole 120) z pliku poprzedniego zeznania - cały czas wywala mi, że jest błąd w autoryzacji danych, to znaczy (i tu cała linia możliwych błędów, typu pomylone imię itd itd). Jest to niedorzeczne, bo to jest ten sam PIT i kwota wpisana do weryfikacji jest na pewno ok. Co z tym można zrobić?
Re: Korekta PIT 36 za 2021 - nie chce się wysłać
Wpisz kwotę autoryzacji za rok 2021.
Jak w kom. @Wlagle.
Zawsze wpisujemy kwotę za poprzedni rok. Nawet jak składamy rozliczenie za 2018 to kwotą autoryzacji jest kwota za poprzedni rok podatkowy do obecnego. Teraz rozliczamy za 2022 to kwota za 2021.
Zawsze wpisujemy kwotę za poprzedni rok. Nawet jak składamy rozliczenie za 2018 to kwotą autoryzacji jest kwota za poprzedni rok podatkowy do obecnego. Teraz rozliczamy za 2022 to kwota za 2021.
wla.gle pisze:
> Wpisz kwotę autoryzacji za rok 2021.
Od kiedy to wpisuje się kwotę za ten sam rok, który się składa, przecież to bez sensu, to by nie była żadna weryfikacja.
Tutaj składam poprawkę za 2021 więc poprzedni roku to 2020.
> Wpisz kwotę autoryzacji za rok 2021.
Od kiedy to wpisuje się kwotę za ten sam rok, który się składa, przecież to bez sensu, to by nie była żadna weryfikacja.
Tutaj składam poprawkę za 2021 więc poprzedni roku to 2020.
Jesteśmy tutaj aby pomagać. Ale jak mamy pomagać jeśli ktoś tego nie chce.
Podałem powyżej na czym polega autoryzacja za pomocą kwoty.
Możesz to zrobić albo dywagować.
Podam ciekawostkę. Gdybyś teraz składał korektę za np. 2018 to również wpisujesz kwotę za 2021.
Z ustawą się nie dyskutuje.
Podałem powyżej na czym polega autoryzacja za pomocą kwoty.
Możesz to zrobić albo dywagować.
Podam ciekawostkę. Gdybyś teraz składał korektę za np. 2018 to również wpisujesz kwotę za 2021.
Z ustawą się nie dyskutuje.
I ja nie widzę w tym "nielogiczności". Przyjęto, że aktualnym kluczem podatnika są dane z poprzedniego roku.
W przypadku logowania do "mój pit" to jeszcze bardziej logiczne.
W przypadku logowania do "mój pit" to jeszcze bardziej logiczne.