Witam ponownie
Mam do zrobienia korektę za 2020 i 2021 aby skorzystać z ulgi prorodzinnej.
PIT11 za 2020
wszystkie przychody - 0
poz.71 - 2898,30
poz.74 - 1413,73
PIT11 za 2021
wszystkie przychody - 0
poz.77 - 4119,41
poz.80 - 2140,07
Robiłam z asystentem. W jednym i drugim przypadku wyszły na koniec zwroty, ale są podświetlone błędy : brak przychodu zwolnionego, popraw dane. Proszę o pomoc , bo już sama nie wiem gdzie to wpisać.
Za 2022 już osiągnęła przychód, więc nie będzie problemu
Korekta za 2020
Re: Korekta za 2020
PIT11 za 2021
To osoba <26 lat...?
wszystkie przychody - 0 ..... - sprawdź pozycję 92.
poz.77 - 4119,41
Składki na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, których podstawę wymiaru
stanowi przychód zwolniony na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy, wykazany w poz. 92
poz.80 - 2140,07
Składki na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, których podstawę wymiaru
stanowi przychód zwolniony na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy, wykazany w poz. 92
trzeba wpisać dochód zwolniony do poz.36 - jeśli stosunek pracy.
To osoba <26 lat...?
wszystkie przychody - 0 ..... - sprawdź pozycję 92.
poz.77 - 4119,41
Składki na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, których podstawę wymiaru
poz.80 - 2140,07
Składki na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, których podstawę wymiaru
trzeba wpisać dochód zwolniony do poz.36 - jeśli stosunek pracy.
-
W 2020 miała 24lata, tylko problem w tym że nie ma żadnych dochodów tylko składki społeczne i zdrowotne
Proponuję najpierw złożyć zeznanie bez ulgi - nawet jak jest ono zerowe.
A potem złożyć w formie papierowej korektę zeznania z wykazanym dodatkowym zwrotem z tyt. ulgi na dzieci wraz z wnioskiem o stwierdzenia nadpłaty w trybie art. 75 ordynacji podatkowej. Skarbówka nie chce dokonywać dodatkowego zwrotu gdy nie było przychodów opodatkowanych - nie pomogło, że podatniczka (30 lat) osiągała przychody wolne od podatku na podstawie art. 21 o.p. (alimenty, zasiłek rodzinny z MOPS, 500+, bezpłatne użyczenie mieszkania przez dziadków, i - o paradoksie - dodatkowy zwrot z tyt. ulgi na dzieci).
Zresztą wydaje mi się, że w programie PITy Asystent było ostrzeżenie, że był wyrok WSA na ten temat. Sprawa jest kontrowersyjna, więc lepiej to załatwić w ww. sposób - co chroni od odpowiedzialności karnej skarbowej wg art. 75 § 5 o.p.
A potem złożyć w formie papierowej korektę zeznania z wykazanym dodatkowym zwrotem z tyt. ulgi na dzieci wraz z wnioskiem o stwierdzenia nadpłaty w trybie art. 75 ordynacji podatkowej. Skarbówka nie chce dokonywać dodatkowego zwrotu gdy nie było przychodów opodatkowanych - nie pomogło, że podatniczka (30 lat) osiągała przychody wolne od podatku na podstawie art. 21 o.p. (alimenty, zasiłek rodzinny z MOPS, 500+, bezpłatne użyczenie mieszkania przez dziadków, i - o paradoksie - dodatkowy zwrot z tyt. ulgi na dzieci).
Zresztą wydaje mi się, że w programie PITy Asystent było ostrzeżenie, że był wyrok WSA na ten temat. Sprawa jest kontrowersyjna, więc lepiej to załatwić w ww. sposób - co chroni od odpowiedzialności karnej skarbowej wg art. 75 § 5 o.p.
Jeszcze dodam, że jeśli nie było pierwotnego zeznania (np.zerowego) to nie można złożyć korekty (nie można skorygować czegoś czego nie było). Tak podchodzą, więc lepiej zachować ostrożność.
autor: bielowkaeb »
Witam ponownie
Ja rozumiem, że rozliczenie BYŁO ZŁOŻONE, bo będzie korekta...........
Nawet jak podatnik nie składał rozliczenia, to KAS je zaakceptował jako złożone po terminie składania pit...
Były też prawdopodobnie dochody zwolnione - bo skąd się wzięły składki społeczne i zdrowotne.
Zrobić korektę - dodatkowe odliczenie ulgi prorodzinnej ze składek.
Witam ponownie
Ja rozumiem, że rozliczenie BYŁO ZŁOŻONE, bo będzie korekta...........
Nawet jak podatnik nie składał rozliczenia, to KAS je zaakceptował jako złożone po terminie składania pit...
Były też prawdopodobnie dochody zwolnione - bo skąd się wzięły składki społeczne i zdrowotne.
Zrobić korektę - dodatkowe odliczenie ulgi prorodzinnej ze składek.