Niemcy, Szwecja

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2022 rok
AsiaKR78

Niemcy, Szwecja

Post autor: AsiaKR78 »

Witam

Wiem, że już pytałam, ale pewna Pani doradca podatkowy chyba mi robi wodę z mózgu. Czy do przeliczenia dochodów np z Niemiec biorę kwotę brutto czy netto? Bo brałam brutto, a jedna Pani twierdzi, że netto bo podatek już był odprowadzony. Może ktoś zna podstawę prawną?

Czech

Re: Niemcy, Szwecja

Post autor: Czech »

Jeżeli chcemy od zarobków zagranicznych odjąć diety i koszty bierzemy nie dochód (netto) tylko przychód(brutto)

Ustawa PDOF zwolnienie od podatku :
Art.21 ust.1 pkt 20)
20) część przychodów osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, przebywających czasowo za granicą i uzyskujących przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy, za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku służbowym, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczym stosunku pracy, w kwocie odpowiadającej 30% diety, określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, z zastrzeżeniem ust. 15;

Nie zastanawiałem się głębiej nad tym problemem i być może, że można by wziąć do PIT/ZG dochód netto ale wtedy nie można odliczać diet i kosztów.
Czy to się opłaci ? Raczej nie ...

AsiaKR78

Re: Niemcy, Szwecja

Post autor: AsiaKR78 »

A ta kobieta, która robiła rozliczenie wzięła netto i odjęła diety i kup.

Zablokowany