dochody małoletnich z ZUS

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2022 rok
emma405

dochody małoletnich z ZUS

Post autor: emma405 »

Witam!
Mam dylemat.
PIT-11A informacja o dochodach uzyskanych od organu rentowego adresowany do matki-wdowy,
w części C (dane identyfikacyjne i adres zamieszkania podatnika) wpisane dane niepełnoletniego dziecka (PESEL, imię i nazwisko, adres),
w części D dochody podatnika oraz zaliczki na podatek - przychód 5576,96 zł, zaliczka na podatek 0,00 zł
Moje pytanie brzmi czy: czy te kwoty (każde z trójki dzieci ma tej samej wysokości) doliczyć do przychodów matki czy każdemu z dzieci wyliczyć osobny PIT-37, czy nic z tym nie robić?
Bardzo proszę o pomoc.

wla.gle

Re: dochody małoletnich z ZUS

Post autor: wla.gle »

...doliczyć do przychodów matki czy każdemu z dzieci wyliczyć osobny PIT-37...

Wg mnie należy rozliczyć każde dziecko na PIT-37 na jego Imię i Nazwisko,
rozliczenie podpisuje rodzic, opiekun prawny...
Osoba małoletnia zyskała status podatnika i należna jest mu kwota wolna podatku.
W przypadku doliczania do dochodów rodzica/ców -jak było wcześniej, ten dochód był opodatkowany.

Kwestia sposobu wysłania - @snykwa pisał parę razy, że jeśli elektronicznie można /pójdzie/,
to Jego US nie kwestionuje...
W poz. 167 PIT-37 trzeba wpisać Imię i nazwisko rodzica/opiekuna prawnego..
Gdyby jednak nie można było wysłać elektronicznie, lub nie chcesz wysyłać elektronicznie,
to wysłać wersję papierową listem poleconym.

czy nic z tym nie robić? - należy rozliczyć ponieważ na KAS nie ma rozliczenia osoby małoletniej.

emma405

Bardzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Odezwę się czy udało się wysłać. Poizdrawiam

wla.gle

Post autor: wla.gle »

OK.
Prosimy o info...

emma405

Zgodnie z obietnicą informuję, że wysłałam wszystkie te PIT-37 małoletnich elektronicznie bez żadnego problemu.
Raz jeszcze dziękuję za pomoc.

Zablokowany