Koszty uzyskania i wysyłka elektroniczna

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
SLK

Koszty uzyskania i wysyłka elektroniczna

Post autor: SLK »

program do obliczania PITów za 2022 rok PIT 37 wykazał mi jako błąd wpisanie kwot 3000 w poz. 53 i innej przyznanej kwoty w poz. 58. Nie wiem jak do tego podejść ja tak mam wypełniony PIT 11 z miejsca pracy. Jeżeli cokolwiek zmienię - zmieni mi się też poz 31 a wpisuje się przy tych dwóch kwotach taka - jak jest w pit 11 zatem nie mogę jej zmienić ! co z tym zrobić.Drugi problem - chcę wysłać PIT elektronicznie wybieram kwotę z poz.72 z pitu z ubiegłego roku (na tym samym komputerze) i on pisze, ze kwota ma być prawidłowa. Ona jest prawidłowa i w ubiegłym roku zaakceptowana przez US a program nie chce jej zaakceptować i nie pozwala na wysyłkę.
Ostatnie pytanie - jak w tym programie odliczyć ulgę dla klasy średniej. W pracy nie był składany PIT 2 ?
Bardzo, bardzo proszę o odpowiedź.
SLK

wla.gle

Re: Koszty uzyskania i wysyłka elektroniczna

Post autor: wla.gle »

Którym programem liczysz...
Aby pomóc musimy mieć dane z pit-11.
Przy wysyłaniu kwota przychodów...
Nie uwzględniamy w rozliczeniu ulgi dla klasy
średniej.
Możemy tylko sobie sprawdzić czy jest należna i czy należy siè zwrot HPN.

SLK

Post autor: SLK »

Liczę programem Pity 2022 asystent dla siebie i znajomej obydwa PIT 37 z załącznikami PITO Pity 11 mogłabym podesłać, choć nie wiem, czy to bezpieczne. Przy wysyłce. Najpierw pisze, że nie rozpoznaje Urzędu Skarbowego choć jest dobrze wpisany w dużym mieście razem z dzielnicą. Po wybraniu US chce kwotę przychodów z 2021. W ubiegłym roku rozliczałam na Waszym programie PITy dla tych samych osób. Przychody biorę z tych PITów i mam sygnalizację że kwota nie jest prawidłowa w obydwu przypadkach. Tracę kupę czasu ( a stale mi go brakuje) Nić nie mogę zrobić. Chyba czeka mnie kolejka w US ! Jeżeli ktoś mi może pomóc, to byłabym niezmiernie wdzięczna !!!!!!
Możemy tylko sobie sprawdzić czy jest należna i czy należy siè zwrot HPN.( to do mnie napisał wla.gle) Jak to sprawdzić ????????

snykwa

Post autor: snykwa »

....program do obliczania PITów za 2022 rok PIT 37 wykazał mi jako błąd wpisanie kwot 3000 w poz. 53 i innej przyznanej kwoty w poz. 58. Nie wiem jak do tego podejść ja tak mam wypełniony PIT 11 z miejsca pracy....
Przy wpisywaniu kosztów w poz.53 masz podpunkty od 53a do 53f. Może czegoś nie zaznaczyłeś.

Zablokowany