Ubezwłasnowolniony pasierb

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2022 rok
bielowkaeb

Ubezwłasnowolniony pasierb

Post autor: bielowkaeb »

Ojczym jest prawnym opiekunem ubezwłasnowolnionego pasierba. Dzieciak dorosły 31 lat, orzeczenie stopień umiarkowany, ma rentę PIT 40A poz.36-16691,84zł, w 2022 roku dorobił na etacie - dochód 13 963,41zł, pobiera zasiłek pielęgnacyjny
1.Czy może się wspólnie z nim rozliczyć
2.Skorzystać z ulgi prorodzinnej
3.Odliczyć użytkowanie auta

bielowkaeb

Re: Ubezwłasnowolniony pasierb

Dodam, że zasiłek pielęgnacyjny otrzymał bezterminowo

Czech

Post autor: Czech »

Ad.1 Tak pod warunkiem, że opiekun jest wdowcem, kawalerem, rozwodnikiem oraz dochód opiekuna nie przekracza 112 tys.
Ad.2 Tak
Ad.3 Nie - dziecko ma za duży dochód

+Grazyna+

Post autor: +Grazyna+ »

A gdy opiekun osoby ubezwłasnowolnionej nie posiada dochodu opodatkowanego (pobiera świadczenie opiekuńcze) też może rozliczyć się wspólnie.
Osoba ubezwłasnowolniona posiada dochody z renty rodzinnej ,jest wypłacany zasiłek pielęgnacyjny.

Tolek5762

Post autor: Tolek5762 »

Tutaj mowa jest o rozliczeniu jako osoba samotnie wychowująca
Opiekun z dochodami pomniejszy podatek + odliczy ulgę prorodzinną.

A tu jak nie ma dochodu opodatkowanego nic nie daje wspólne.
Natomiast jeżeli w pobieranym świadczeniu są składki można odliczyć ulgę prorodzinną.

+Grazyna+

Miałam na myśli dochody osoby ubezwłasowolnionej z opiekunem który nie ma dochodów opodatkowanych. Opiekunem jest siostra po rozwodzie i ma jeszcze swoje małoletnie dzieci. Składki zdrowotna jest przy rencie rodzinnej .

+Grazyna+

Miałam na myśli dochody osoby ubezwłasowolnionej z opiekunem który nie ma dochodów opodatkowanych. Opiekunem jest siostra po rozwodzie i ma jeszcze swoje małoletnie dzieci. Składki zdrowotna jest przy rencie rodzinnej oraz naliczony podatek.

bielowkaeb

Dziękuję za poprzednią odpowiedź. Czy wobec tego mogę jego dochody rozliczyć na PIT36+PIT M z moimi jako osoba samotnie wychowująca? Ojczym jest prawnym opiekunem ubezwłasnowolnionego pasierba. Dzieciak dorosły 31 lat, orzeczenie stopień umiarkowany, ma rentę PIT 40A poz.36-16691,84zł, w 2022 roku dorobił na etacie - dochód 13 963,41zł, pobiera zasiłek pielęgnacyjny
1.Czy może się wspólnie z nim rozliczyć
2.Skorzystać z ulgi prorodzinnej
3.Odliczyć użytkowanie auta
Dziękuję za poprzednią odpowiedź. Czy wobec tego mogę jego dochody rozliczyć na PIT36+PIT M (dochody dorosłego dziecka zliczyć razem w polach od 15-19) z moimi jako osoba samotnie wychowująca?

Czech

Post autor: Czech »

Wg mnie nie możesz zastosować PIT/M - on ma zastosowanie tylko dla dochodów małoletnich.

bielowkaeb

Ok. Dziękuję CZECH, ale jeśli chodzi o twoją odpowiedź z 3 kwie 2023, o 20:30 na mój post to tak mogę zrobić, nie przeszkadzają dochody tego dzieciaka?

Zablokowany