Ubezwłasnowolniony pasierb
-
Ubezwłasnowolniony pasierb
Ojczym jest prawnym opiekunem ubezwłasnowolnionego pasierba. Dzieciak dorosły 31 lat, orzeczenie stopień umiarkowany, ma rentę PIT 40A poz.36-16691,84zł, w 2022 roku dorobił na etacie - dochód 13 963,41zł, pobiera zasiłek pielęgnacyjny
1.Czy może się wspólnie z nim rozliczyć
2.Skorzystać z ulgi prorodzinnej
3.Odliczyć użytkowanie auta
-
Re: Ubezwłasnowolniony pasierb
Dodam, że zasiłek pielęgnacyjny otrzymał bezterminowo
Ad.1 Tak pod warunkiem, że opiekun jest wdowcem, kawalerem, rozwodnikiem oraz dochód opiekuna nie przekracza 112 tys.
Ad.2 Tak
Ad.3 Nie - dziecko ma za duży dochód
Ad.2 Tak
Ad.3 Nie - dziecko ma za duży dochód
A gdy opiekun osoby ubezwłasnowolnionej nie posiada dochodu opodatkowanego (pobiera świadczenie opiekuńcze) też może rozliczyć się wspólnie.
Osoba ubezwłasnowolniona posiada dochody z renty rodzinnej ,jest wypłacany zasiłek pielęgnacyjny.
Osoba ubezwłasnowolniona posiada dochody z renty rodzinnej ,jest wypłacany zasiłek pielęgnacyjny.
Tutaj mowa jest o rozliczeniu jako osoba samotnie wychowująca
Opiekun z dochodami pomniejszy podatek + odliczy ulgę prorodzinną.
A tu jak nie ma dochodu opodatkowanego nic nie daje wspólne.
Natomiast jeżeli w pobieranym świadczeniu są składki można odliczyć ulgę prorodzinną.
Opiekun z dochodami pomniejszy podatek + odliczy ulgę prorodzinną.
A tu jak nie ma dochodu opodatkowanego nic nie daje wspólne.
Natomiast jeżeli w pobieranym świadczeniu są składki można odliczyć ulgę prorodzinną.
Miałam na myśli dochody osoby ubezwłasowolnionej z opiekunem który nie ma dochodów opodatkowanych. Opiekunem jest siostra po rozwodzie i ma jeszcze swoje małoletnie dzieci. Składki zdrowotna jest przy rencie rodzinnej .
Miałam na myśli dochody osoby ubezwłasowolnionej z opiekunem który nie ma dochodów opodatkowanych. Opiekunem jest siostra po rozwodzie i ma jeszcze swoje małoletnie dzieci. Składki zdrowotna jest przy rencie rodzinnej oraz naliczony podatek.
-
Dziękuję za poprzednią odpowiedź. Czy wobec tego mogę jego dochody rozliczyć na PIT36+PIT M z moimi jako osoba samotnie wychowująca? Ojczym jest prawnym opiekunem ubezwłasnowolnionego pasierba. Dzieciak dorosły 31 lat, orzeczenie stopień umiarkowany, ma rentę PIT 40A poz.36-16691,84zł, w 2022 roku dorobił na etacie - dochód 13 963,41zł, pobiera zasiłek pielęgnacyjny
Dziękuję za poprzednią odpowiedź. Czy wobec tego mogę jego dochody rozliczyć na PIT36+PIT M (dochody dorosłego dziecka zliczyć razem w polach od 15-19) z moimi jako osoba samotnie wychowująca?
Dziękuję za poprzednią odpowiedź. Czy wobec tego mogę jego dochody rozliczyć na PIT36+PIT M (dochody dorosłego dziecka zliczyć razem w polach od 15-19) z moimi jako osoba samotnie wychowująca?
Wg mnie nie możesz zastosować PIT/M - on ma zastosowanie tylko dla dochodów małoletnich.
-
Ok. Dziękuję CZECH, ale jeśli chodzi o twoją odpowiedź z 3 kwie 2023, o 20:30 na mój post to tak mogę zrobić, nie przeszkadzają dochody tego dzieciaka?