Witam>Teraz ja proszę o pomoc.
Podatnik ma pit11 z pracy + działalność do końca marca, od 1 kwietnia tylko umowa o prace.
czy dobrze wpisałem działalność w pit-B poz 7 / suma 22/30 przeniesiono do pit 36 poz .99
Składki społeczne były w kosztach wiec poszły do kosztów, ale za marzec nie odliczone dodałem do składek społecznych.
Zona nie pracuje , 4 dzieci . Łączny dochód 29 tyś , wspólne rozliczanie czy 4+ dzieci i tak nic nie daje.
Ale za to składek uzbierałem 8 tyś. to zwrot pełny 6900 zł.
Pytanie jeszcze dlaczego mam do pit 36 wpisywać NIP bo do pit B to rozumie, ale do pit36 jak działalność już nie istnieje od roku
czy tak ma być.
Pozdrawiam Tolek.
PIT-36 umowa o prace + działalność
Re: PIT-36 umowa o prace + działalność
Jeżeli działalność to zawsze NIP . Zasadą jest, że Identyfikator musi być taki sam dla zeznania jak i dla załączników. Jeżeli w 2022 działalność była zlikwidowana to pesel dopiero za 2023.
Przychody z działalności do poz.7 PIT/B.
Piszesz , że część składek ZUS poszła w koszty - więc razem z innymi kosztami wykazujesz je w poz.8 PIT/B. Pozostałe ZUSy bezpośrednio w PIT-36.
Jeżeli wyszły zaliczki z działalności, to do wypełnienia jeszcze tabela w części L.
Przychody z działalności do poz.7 PIT/B.
Piszesz , że część składek ZUS poszła w koszty - więc razem z innymi kosztami wykazujesz je w poz.8 PIT/B. Pozostałe ZUSy bezpośrednio w PIT-36.
Jeżeli wyszły zaliczki z działalności, to do wypełnienia jeszcze tabela w części L.
Re: PIT-36 umowa o prace + działalność
Witam Czechu . Dzięki za odpowiedz.
Dokładnie tak zrobiłem ja piszesz.
Chciałem sie tylko upewnić czy przy zlikwidowanej działalności poprawnie wpisałem w poz.
Oraz czy ma być NIP czy pesel.
Pozdrawiam Tolek.
I
Dokładnie tak zrobiłem ja piszesz.
Chciałem sie tylko upewnić czy przy zlikwidowanej działalności poprawnie wpisałem w poz.
Oraz czy ma być NIP czy pesel.
Pozdrawiam Tolek.
I