Korekta zeznania za 2008-do kiedy?
Korekta zeznania za 2008-do kiedy?
Witam wszystkich.
Chciałbym się dowiedzieć do kiedy można złożyć korektę zeznania PIT-37 i załącznika O za rok 2008.
Za 2008rok w roku 2009 koleżankę i jej męża rozliczał ich znajomy (słaby znajomy)
W rozliczeniu nie odliczono przysługującej ulgi na dwoje dzieci.
Czy w tym roku można złożyć korektę zeznania za 2008 rok łącznie z obecnym zeznaniem za 2009rok, i czy ewentualnie na drukach za 2008,czy już na drukach za 2009.
Chciałbym się dowiedzieć do kiedy można złożyć korektę zeznania PIT-37 i załącznika O za rok 2008.
Za 2008rok w roku 2009 koleżankę i jej męża rozliczał ich znajomy (słaby znajomy)
W rozliczeniu nie odliczono przysługującej ulgi na dwoje dzieci.
Czy w tym roku można złożyć korektę zeznania za 2008 rok łącznie z obecnym zeznaniem za 2009rok, i czy ewentualnie na drukach za 2008,czy już na drukach za 2009.
Re: Korekta zeznania za 2008-do kiedy?
Korektę można złożyć, na drukach według wzoru obowiązującego w rozliczeniu tego roku, który korygujesz (czyli w tym wypadku 2008r.). Do korekty koniecznie pismo z wyjaśnieniem przyczyn korekty.
Dziękuję,a do kiedy można składać korektę za 2008 rok??
Macgiwer napisał(a) :
> Dziękuję,a do kiedy można składać korektę za 2008 rok??
Zeznanie za 2008 rok przedawni się z końcem roku 2014. Dopóki się nie przedawni, można (z pewnymi wyjątkami typu kontrola podatkowa) złożyć korektę.
> Dziękuję,a do kiedy można składać korektę za 2008 rok??
Zeznanie za 2008 rok przedawni się z końcem roku 2014. Dopóki się nie przedawni, można (z pewnymi wyjątkami typu kontrola podatkowa) złożyć korektę.
Dziękuję za te informacje zamykam temat i pozdrawiam.
Nie wiem czy dobrze pamietam,
ale wydaje mi sie ze rozliczenie wspolne małżonków oraz jako samotny rodzic mozna skladac tylko i wyłącznie w terminie a nie korygując lata poprzednie 2008-2004
czyli reasumujac,
jesli jest po czasie to nie ma mozliwosci rozliczania sie juz wspolnie / wniosek zawarty w pit/ istnieje jedynie mozliwosc rozliczania sie indywidulanie wstecz.
Nie jestem jednak pewna czy przepisy te dotycza równiez składania korekt do juz zlożonych deklaracji podatkowych za lata ubiegłe
Pozdrawiam,
Dorota72
ale wydaje mi sie ze rozliczenie wspolne małżonków oraz jako samotny rodzic mozna skladac tylko i wyłącznie w terminie a nie korygując lata poprzednie 2008-2004
czyli reasumujac,
jesli jest po czasie to nie ma mozliwosci rozliczania sie juz wspolnie / wniosek zawarty w pit/ istnieje jedynie mozliwosc rozliczania sie indywidulanie wstecz.
Nie jestem jednak pewna czy przepisy te dotycza równiez składania korekt do juz zlożonych deklaracji podatkowych za lata ubiegłe
Pozdrawiam,
Dorota72
Nie wiem czy dobrze pamietam,
czyli reasumujac,
Pozdrawiam,
Dorota72
czyli reasumujac,
Pozdrawiam,
Dorota72
Wybrać preferencyjny sposób można tylko do 30.04 roku po roku za który się rozliczamy,ale korygować zeznanie wspólne złożone wcześniej w terminie można do woli ( przez ustawowe 5 lat).