Pit-36 z Holandii
-
krzysiek.k120
Pit-36 z Holandii
Czy w pit ZG w poz.9 dla młodocianego przy Holandii wpisujecie dochód czy przychód ( według opisu powinien być wpisany dochód )
W poz. 79 pit-36 wpisujemy przychód zwolniony , czy te kwoty muszą się zgadzać ???
Pozdrawiam
W poz. 79 pit-36 wpisujemy przychód zwolniony , czy te kwoty muszą się zgadzać ???
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Re: Pit-36 z Holandii
Chodzi mi o to jak jest prawidłowo :
1. w pit Zg poz 9 dochód ( przychód - diety - koszty ) a w pit-36 poz. 79 przychód ( bez odejmowania diet i kosztów )
2. w pit Zg poz.9 przychód , pit-36 poz. 79 przychód
3 . czy jeszcze inaczej ???
Pozdrawiam
1. w pit Zg poz 9 dochód ( przychód - diety - koszty ) a w pit-36 poz. 79 przychód ( bez odejmowania diet i kosztów )
2. w pit Zg poz.9 przychód , pit-36 poz. 79 przychód
3 . czy jeszcze inaczej ???
Pozdrawiam
Ulga dla młodych opcja 2.
-
krzysiek.k120
Dzięki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Jeszcze jedno pytanko czy może ktoś wie jaki dokument przychodzi do US-u z Holandii czy taki sam jak do pracownika tzn. Jaropgaaf 2022
Chodzi mi o to , że na nim nie ma daty kiedy było zatrudnienie a chciałbym przeliczyć po kursie miesięcznym bardziej korzystnym ( cały czas chodzi mi o ulgę na dziecko dla rodzica, przeliczając po kursie ze stycznia czy lutego ulga się należy )i tłumaczyć się , że zatrudnienie było w tych miesiącach
Jak myślicie czy to mogłoby się udać ???
Pozdrawiam
Chodzi mi o to , że na nim nie ma daty kiedy było zatrudnienie a chciałbym przeliczyć po kursie miesięcznym bardziej korzystnym ( cały czas chodzi mi o ulgę na dziecko dla rodzica, przeliczając po kursie ze stycznia czy lutego ulga się należy )i tłumaczyć się , że zatrudnienie było w tych miesiącach
Jak myślicie czy to mogłoby się udać ???
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Po wpisaniu w poz. 9 pit Zg w rubrykę przychód zwolniony przenosi mi dochód do pit-36 poz. 79 a w poz.9 pit Zg pusto
Po wpisaniu w poz. 10 pit Zg podatku w poz.10.1 ulga dla młodych poz .10 zostaje pusta
Mówię oczywiście o pity 2022 Asystent
Czy mogą zostać te pola puste ???
Pozdrawiam
Po wpisaniu w poz. 10 pit Zg podatku w poz.10.1 ulga dla młodych poz .10 zostaje pusta
Mówię oczywiście o pity 2022 Asystent
Czy mogą zostać te pola puste ???
Pozdrawiam
Nie wiem, myślę jednak, że tylko info o uzyskanym - brutto i podatku.
Najlepiej zadzwoń do US i dopytaj...
Może jednak ktoś będzie wiedział.
Najlepiej zadzwoń do US i dopytaj...
Może jednak ktoś będzie wiedział.
-
krzysiek.k120
Dzwoniłem do swojego US
Babka powiedziała , że w pit Zg chyba mają być zera rubryka 9 i 10 ( ulga dla młodych ) i ma być zaznaczony kraj w którym była praca, ale nie była pewna i przełączyła mnie do drugiej pani i ta stwierdził, że najlepiej rozliczyć nie uwzględniając ulgi dla młodocianych i wpisać dochód do poz 9 pit Zg i podatek do poz 10 pit zg od takiego dochodu i tak nie płaci podatku a jak będą zera to będzie problem przy zaświadczeniu potrzebnym przy ewentualnym zwrocie podatku z Holandii. Jeszcze mi powiedziała , że rozliczenie z ulgą dla młodych to przywilej z którego nie musi się korzystać .
To nie ma większego znaczenia jak zrobię, ale żeby w US każdy mówił inaczej ?????
Pozdrawiam
Babka powiedziała , że w pit Zg chyba mają być zera rubryka 9 i 10 ( ulga dla młodych ) i ma być zaznaczony kraj w którym była praca, ale nie była pewna i przełączyła mnie do drugiej pani i ta stwierdził, że najlepiej rozliczyć nie uwzględniając ulgi dla młodocianych i wpisać dochód do poz 9 pit Zg i podatek do poz 10 pit zg od takiego dochodu i tak nie płaci podatku a jak będą zera to będzie problem przy zaświadczeniu potrzebnym przy ewentualnym zwrocie podatku z Holandii. Jeszcze mi powiedziała , że rozliczenie z ulgą dla młodych to przywilej z którego nie musi się korzystać .
To nie ma większego znaczenia jak zrobię, ale żeby w US każdy mówił inaczej ?????
Pozdrawiam