Zasiłek macierzyński do 26 roku życia
Zasiłek macierzyński do 26 roku życia
Dzień dobry,
mam pytanie, moja znajoma otrzymała z ZUS PIT-11A. Na 2 stronie w poz 38 jest wykazana kwota przychodu a w poz. 39 kwota podatku (zasiłki macierzyńskie otrzymane przez podatnika do ukończenia 26 roku życia).
Zastanawia mnie czy te pozycje przepisać do PIT 37 do poz. 82, 78, 80 czy też przychód w poz. 50 a podatek w poz.80??
Dodam że w części E PIT-11A jest pozycja 46 "Zasiłki macierzyńskie otrzymane przez podatnika do ukończenia 26 roku życia zwolnione od podatku na podstawie art 21 ust. 1 pkt 148 ustawy", jednak tutaj są wpisane zera.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?? Jeśli tak to proszę o pomoc.
mam pytanie, moja znajoma otrzymała z ZUS PIT-11A. Na 2 stronie w poz 38 jest wykazana kwota przychodu a w poz. 39 kwota podatku (zasiłki macierzyńskie otrzymane przez podatnika do ukończenia 26 roku życia).
Zastanawia mnie czy te pozycje przepisać do PIT 37 do poz. 82, 78, 80 czy też przychód w poz. 50 a podatek w poz.80??
Dodam że w części E PIT-11A jest pozycja 46 "Zasiłki macierzyńskie otrzymane przez podatnika do ukończenia 26 roku życia zwolnione od podatku na podstawie art 21 ust. 1 pkt 148 ustawy", jednak tutaj są wpisane zera.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?? Jeśli tak to proszę o pomoc.
Re: Zasiłek macierzyński do 26 roku życia
Nie wszystkie zasiłki są zwolnione z opodatkowania..
Ustawodawca zwolnił z PIT zasiłki macierzyńskie, wypłacane po 1 lipca 2022 r. dla osób posiadających prawo do jednej z następujących ulg podatkowych:
... ulgi dla młodych, czyli osób przed 26. rokiem życia...
Jeśli świadczenie było wcześniej to nie podlega do ulgi.
Ustawodawca zwolnił z PIT zasiłki macierzyńskie, wypłacane po 1 lipca 2022 r. dla osób posiadających prawo do jednej z następujących ulg podatkowych:
... ulgi dla młodych, czyli osób przed 26. rokiem życia...
Jeśli świadczenie było wcześniej to nie podlega do ulgi.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2023, o 15:22 przez wla.gle, łącznie zmieniany 1 raz.
czyli prawidłowo będzie to wpisać w poz. 82, 78, 80 ??
A już mnie kusiło wpisać przychód w poz. 50 (ze względu na wiek) a podatek w poz.80 :)
dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam
dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam
A mnie sie wydaje, że całość idzie do poz.50 a sam podatek do poz.80.
Ustaw weszła w życie 1-go lipca, ale z działaniem wstecznym, a więc jak gdyby od 1 stycznia.
Ustaw weszła w życie 1-go lipca, ale z działaniem wstecznym, a więc jak gdyby od 1 stycznia.
Ja doczytałem, że nie działa wstecz.
Jeszcze sprawdzę.
Masz rację....
.... przychody podatnika do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85.528 zł, osiągnięte:
....
d)*) z zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w ustawie z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
*...na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 9.06.2022 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2022 r. poz. 1265), art. 21 ust. 1 pkt 38, pkt 148 lit. e, pkt 152 lit. d, pkt 153 i 154, ust. 46 i 48 w brzmieniu nadanym przez ww. ustawę, stosuje się do dochodów (przychodów) uzyskanych od dnia 1.01.2022 r.
Jednak trzeba czytać ustawę....
Jeszcze sprawdzę.
Masz rację....
.... przychody podatnika do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85.528 zł, osiągnięte:
....
d)*) z zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w ustawie z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
*...na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 9.06.2022 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2022 r. poz. 1265), art. 21 ust. 1 pkt 38, pkt 148 lit. e, pkt 152 lit. d, pkt 153 i 154, ust. 46 i 48 w brzmieniu nadanym przez ww. ustawę, stosuje się do dochodów (przychodów) uzyskanych od dnia 1.01.2022 r.
Jednak trzeba czytać ustawę....
Czyli dobrze rozumiem, że jednak w PIT-37 przychód w poz. 50, a zaliczka na podatek w poz. 80 ?
w PIT-11A z ZUS są to pozycje 38 i 39
w PIT-11A z ZUS są to pozycje 38 i 39
Tak by to miało być...
Czy taka sama sytuacja ( poz. 50 i zaliczka poz. 80 ) będzie się tyczyła zasiłku chorobowego z ZUS (pobrana zaliczka) osoba do 26 rż ?