Mam lekkie bóle i jak coś robię to zapominam o bólu
Tam wyżej mała poprawka miało być 33tyś a napisałem 23tyś.
Trochę poczytałem i pisze że nie powinniśmy odliczać od dochodu kwoty dochodu wolnej do opodatkowania.
Wiec może warto zadzwonić i zapytać .
Ktoś mając fakturę na kwotę 60 tyś. a dochód tylko 30tyś aby dokonać odliczenia w następnym roku, powinien ją odliczyć.
W następnym roku przy podobnym dochodzie 30tyś, odliczy drugie 30tyś. Brawo zwrot w jednym i drugim roku
0,00. Na dodatek wezwanie do zrobienia korekty.
Bo miał odliczyć 53 tyś a odliczył 60 tyś . A już przy rozliczeniu z żoną bez dochodu to śmiechu warte.
Pozdrawiam Tolek. czytam dalej.
Dzielenie faktury w uldze termomodernizacyjnej
Re: Dzielenie faktury w uldze termomodernizacyjnej
Tolek - masz rację, ale trzeba rozróżnić tutaj dwa przypadki :
1)
Pierwszy to ten jaki podałeś - wydatki na 60 tyś a pokrycie w dochodzie tylko 30 tys. - w tym przypadku będziemy rozliczać resztę wydatków w przyszłych latach. I tutaj niezależnie co wpiszemy w PIT/O ODLICZENIE wynosi 30tys. - było pokrycie w dochodzie i chociaż nie było wystarczającej ilości podatku to z puli limitowej (53000) "uciekło" 30 tyś.
2) My tutaj rozpatrywaliśmy drugi przypadek kiedy dochodu jest dużo i pokrywa w całości wydatki. Nie będziemy mogli już skorzystać z tych wydatków na przyszły rok - niezależnie czy było pokrycie w podatku. W tym przypadku korzystne jest aby wpisywać w PIT/O wydatki w minimalnej (optymalnej) wysokości, która nie zmienia już wyniku zwrotu. W ten sposób "oszczędzamy" pulę limitu (53000) na ewentualne wydatki w przyszłych latach.
1)
Pierwszy to ten jaki podałeś - wydatki na 60 tyś a pokrycie w dochodzie tylko 30 tys. - w tym przypadku będziemy rozliczać resztę wydatków w przyszłych latach. I tutaj niezależnie co wpiszemy w PIT/O ODLICZENIE wynosi 30tys. - było pokrycie w dochodzie i chociaż nie było wystarczającej ilości podatku to z puli limitowej (53000) "uciekło" 30 tyś.
2) My tutaj rozpatrywaliśmy drugi przypadek kiedy dochodu jest dużo i pokrywa w całości wydatki. Nie będziemy mogli już skorzystać z tych wydatków na przyszły rok - niezależnie czy było pokrycie w podatku. W tym przypadku korzystne jest aby wpisywać w PIT/O wydatki w minimalnej (optymalnej) wysokości, która nie zmienia już wyniku zwrotu. W ten sposób "oszczędzamy" pulę limitu (53000) na ewentualne wydatki w przyszłych latach.
Witam czechu . zgadzam się tylko jedno ale. dotyczy nr 2
odliczono już 30tyś . Mam do odliczenia 23tyś jeszcze .Posiadam kilka faktur.
- Limit jest limitem. Jeżeli mam fakturę poniżej 23tyś to jeszcze można coś odliczyć przyszłych latach.
A jeżeli mam większą to i tak już nic mi nie zostaje na wydatki przyszłych latach.
wpisywanie mniejszej kwoty która nie zmienia wyniku zwrotu nic nam nie daje.
Nie można też wpisać w pit-0 większej kwoty niż 23tyś .
Tak ja to rozumie może się mylę.
Pozdrawiam Tolek.
odliczono już 30tyś . Mam do odliczenia 23tyś jeszcze .Posiadam kilka faktur.
- Limit jest limitem. Jeżeli mam fakturę poniżej 23tyś to jeszcze można coś odliczyć przyszłych latach.
A jeżeli mam większą to i tak już nic mi nie zostaje na wydatki przyszłych latach.
wpisywanie mniejszej kwoty która nie zmienia wyniku zwrotu nic nam nie daje.
Nie można też wpisać w pit-0 większej kwoty niż 23tyś .
Tak ja to rozumie może się mylę.
Pozdrawiam Tolek.
Tolek5762 pisze:
> wpisywanie mniejszej kwoty która nie zmienia wyniku zwrotu nic nam nie
> daje.
To prawda, że zwrotu nie zmienia , ale zmniejsza kwotę "zużytego" limitu 53000
> wpisywanie mniejszej kwoty która nie zmienia wyniku zwrotu nic nam nie
> daje.
To prawda, że zwrotu nie zmienia , ale zmniejsza kwotę "zużytego" limitu 53000
Na infolinii KIS Pan poinformował mnie, że mam wprowadzić całą fakturę, mogę wybrać które chcę odliczyć i odliczyć np. dwie z trzech ale pojedynczej faktury nie mogę dzielić.
Witam; Na infolinii są też odpowiedzi różne. Przeważnie odczytują nam ustawę i regułkę. Zależy od pytania.
Jeżeli zapytałeś czy można dzielić Fakturę. To dobrą otrzymałeś odpowiedz. Nie można teraz odliczyć sobie
połowę , a na drugi rok resztę.
Ja już wiele rozmów przeprowadziłem na temat tej ulgi.
Na początek. Po raz pierwszy dokonuje odliczenia . Mam fakturę na 70tyś . Do pit-0 wpisuje 70tyś.
Program sam ci tą kwotę skoryguje do 53 tyś . Albo do dochodu jeżeli będzie mniejszy.
Możesz też wpisać połowę tej kwoty nikt ci tego nie zabroni. Z tym że musisz się liczyć z tym że jeżeli
twój dochód był powyżej 53tyś to już nie możesz następnych latach dokonać odliczenia.
Powracam do twojego pytania . Twój limit wynosił 23tyś . dochód prawdopodobnie 46 tyś. Każda z tych faktur
mieściła się dochodzie. Prawidłowo powinieneś wpisać kwotę 23tyś . A nie kwotę wysokości dochodu czy inną .
Ale żeby nie być bardzo stratny. Ja bym wpisał tylko tą jedną na15tyś , bo mam w pełni wykorzystany zwrot lub dwie
na 18800. A tą na 38tyś schować do kredensu. Bo już nie możesz jej wykorzystać do odliczenia. Ale masz jeszcze możliwość
odliczenia innej faktury w następnych roku rozliczeniowych.
Jeżeli już mamy cześć limitu wykorzystane . To do pit wpisujemy kwotę jaką mamy jeszcze do odliczenia. albo mniejszą
Jeżeli mamy taką możliwość. A taką miałeś dzięki kilku fakturom . A gdy byś miał tylko tą jedną na 38tyś. To wpisywanie
mniejszej kwoty 16300, nic by ci to nie dało, i nie zmniejszało kwoty zużytego limitu. Tak samo wpisywanie większej kwoty
od limitu który pozostał, jest też błędem.
Pytanie zasadnicze czy musimy dokonywać odliczenia od dochodu zwolnionego z podatku. Jutro zadzwonię to się dowiem.
Nie wiem czy ja już pisze tak niezrozumiale , czy może jest błędne moje rozumowanie.
Pozdrawiam Tolek.
Jeżeli zapytałeś czy można dzielić Fakturę. To dobrą otrzymałeś odpowiedz. Nie można teraz odliczyć sobie
połowę , a na drugi rok resztę.
Ja już wiele rozmów przeprowadziłem na temat tej ulgi.
Na początek. Po raz pierwszy dokonuje odliczenia . Mam fakturę na 70tyś . Do pit-0 wpisuje 70tyś.
Program sam ci tą kwotę skoryguje do 53 tyś . Albo do dochodu jeżeli będzie mniejszy.
Możesz też wpisać połowę tej kwoty nikt ci tego nie zabroni. Z tym że musisz się liczyć z tym że jeżeli
twój dochód był powyżej 53tyś to już nie możesz następnych latach dokonać odliczenia.
Powracam do twojego pytania . Twój limit wynosił 23tyś . dochód prawdopodobnie 46 tyś. Każda z tych faktur
mieściła się dochodzie. Prawidłowo powinieneś wpisać kwotę 23tyś . A nie kwotę wysokości dochodu czy inną .
Ale żeby nie być bardzo stratny. Ja bym wpisał tylko tą jedną na15tyś , bo mam w pełni wykorzystany zwrot lub dwie
na 18800. A tą na 38tyś schować do kredensu. Bo już nie możesz jej wykorzystać do odliczenia. Ale masz jeszcze możliwość
odliczenia innej faktury w następnych roku rozliczeniowych.
Jeżeli już mamy cześć limitu wykorzystane . To do pit wpisujemy kwotę jaką mamy jeszcze do odliczenia. albo mniejszą
Jeżeli mamy taką możliwość. A taką miałeś dzięki kilku fakturom . A gdy byś miał tylko tą jedną na 38tyś. To wpisywanie
mniejszej kwoty 16300, nic by ci to nie dało, i nie zmniejszało kwoty zużytego limitu. Tak samo wpisywanie większej kwoty
od limitu który pozostał, jest też błędem.
Pytanie zasadnicze czy musimy dokonywać odliczenia od dochodu zwolnionego z podatku. Jutro zadzwonię to się dowiem.
Nie wiem czy ja już pisze tak niezrozumiale , czy może jest błędne moje rozumowanie.
Pozdrawiam Tolek.
Witam ; Dzwoniłem i niczego nowego się nie dowiedziałem.
Odliczenie powoduje tak samo z dochodu zwolnionego 30tyś przez co pomniejszy nam limit odliczenia prawie do 0
Ustawa nic nie mówi że odliczenie jest do dochodu zwolnionego ( jako ograniczenie)
Odliczanie mniejszej kwoty nie jest zabronione. Ale też nam nie zmniejszy limitu jeżeli kwota wynikająca z faktury
ma pokrycie dochodzie.
Wiec obecnie przy takim dochodzie zwolnionym może warto mieć kilka faktur mniejszych niż jedną dużą.
Tylko trzeba mieć na uwadze zakończenie danej inwestycji w okresie 3 lat.
Nie można mieć 3 faktur i każdą z innej inwestycji. i żadna nie zakończona.
Ale też samo odliczenie nie oznacza że musze odliczyć każdą fakturę z danej inwestycji.
Do te pory ulga była skierowana do niskiej klasy średniej i bogatych .
Obecnie jest skierowana do wyższej klasy średniej i bogatych.
Pozdrawiam Tolek.
Odliczenie powoduje tak samo z dochodu zwolnionego 30tyś przez co pomniejszy nam limit odliczenia prawie do 0
Ustawa nic nie mówi że odliczenie jest do dochodu zwolnionego ( jako ograniczenie)
Odliczanie mniejszej kwoty nie jest zabronione. Ale też nam nie zmniejszy limitu jeżeli kwota wynikająca z faktury
ma pokrycie dochodzie.
Wiec obecnie przy takim dochodzie zwolnionym może warto mieć kilka faktur mniejszych niż jedną dużą.
Tylko trzeba mieć na uwadze zakończenie danej inwestycji w okresie 3 lat.
Nie można mieć 3 faktur i każdą z innej inwestycji. i żadna nie zakończona.
Ale też samo odliczenie nie oznacza że musze odliczyć każdą fakturę z danej inwestycji.
Do te pory ulga była skierowana do niskiej klasy średniej i bogatych .
Obecnie jest skierowana do wyższej klasy średniej i bogatych.
Pozdrawiam Tolek.