Podatek hipotetyczny

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
awx1983

Podatek hipotetyczny

Post autor: awx1983 »

Witajcie. Obliczyłam na stronie https://niskiepodatki-kalkulatorhpn.mf.gov.pl/ i dostałam informację z wyliczenia iż "Przysługuje zwrot różnicy podatku w kwocie 954,00 PLN" Moje pytanie, w jaki sposób będzie wyglądać zwrot tego podatku, czy mam to ująć jakoś na PIT ?

snykwa

Re: Podatek hipotetyczny

Post autor: snykwa »

US ma obowiązek obliczyć i zwrócić.

JoannaPolko

Post autor: JoannaPolko »

Jeśli złożysz zeznanie podatkowe za pośrednictwem systemu e-Deklaracje, kwota zwrotu zostanie automatycznie zaksięgowana i przelana na Twój rachunek bankowy, podany w zeznaniu podatkowym. W przypadku złożenia zeznania w tradycyjnej formie papierowej, musisz podać numer rachunku bankowego, na który ma być przelana kwota zwrotu.

Pamiętaj, że termin składania zeznań podatkowych za rok 2022 upływa 30 kwietnia 2023 r.

snykwa

Post autor: snykwa »

Akurat termin upływa 2 maja.

dzyszla
Kontakt:

Post autor: dzyszla »

Składałem PITa w sobotę, miałem do dopłaty wg PITa blisko 400 zł. W środę przyszło pismo z US, że należy mi się 600 zł zwrotu (tyle samo dostawałem na kalkulatorze). Dziś wpłynęła na konto różnica (600-400 = 200). Nic więcej nie robiłem, nic nie płaciłem.

Pytanie tylko - myślałem, że ten kalkulator HPN to pokaże tyle, co do zwrotu będzie, a nie, że wyliczenie pomniejszone zostanie o należny :| Niezłą wodę z mózgu zaś robią ludziom. Tu szumnie pokazują ile to zwrotów będzie, a w efekcie okazuje się, że ledwo 1/3 z tego to zwrot.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Taka jest zasada - nadpłata jest przerachowana na konto zobowiązania podatkowego.

M.K.

Post autor: M.K. »

Kalkulator HPN dodaliśmy do programu.

agbrplo

Post autor: agbrplo »

Dzień dobry,
zgodnie z ustawą hpn wylicza się dla osób na działalności w przypadku gdy przychody pomniejszone o koszty uzyskania przychodów są pomiędzy 68 412 a 133 692zł. U mnie dokładnie mieszczę się w widełkach (PIT-36 rozliczenie jednej osoby, nie wspólne z małżonkiem), a Asystent wyświetla mi komunikat, że nie kwalifikują się i nie liczy.
Jaka może być przyczyna?

agbrplo

Post autor: agbrplo »

[quote=agbrplo post_id=85376 time=1680091893 user_id=37001]
Dzień dobry,
zgodnie z ustawą hpn wylicza się dla osób na działalności w przypadku gdy przychody pomniejszone o koszty uzyskania przychodów są pomiędzy 68 412 a 133 692zł. U mnie dokładnie mieszczę się w widełkach (PIT-36 rozliczenie jednej osoby, nie wspólne z małżonkiem), a Asystent wyświetla mi komunikat, że nie kwalifikują się i nie liczy.
Jaka może być przyczyna?
[/quote]

Wygląda jakby do kryterium przyjął tylko komórkę 101, a nie uwzględnił przychodów z innych źródeł (czyli komórka 142) - a w moim przypadku sprawiają, że łącznie (czyli w pozycji 149) już jestem w widełkach.

Czech

Post autor: Czech »

Ulga dla klasy średniej nie dotyczyła "innych źródeł". Ulga ta była wprowadzona tam gdzie była naliczana składka zdrowotna. Jej celem było zniwelować niekorzystne zmiany spowodowane brakiem możliwości jej (składki zdrowotnej) odliczenia od podatku.

Zablokowany