ulga na dojazd na zabiegi

teresa

ulga na dojazd na zabiegi

Post autor: teresa »

Witam
mam prosbe proszę mi powiedziec czy mogę odliczyc ulgę rehabilitacyjna dla mojego mężą , który ma orzeczony stopień niepelnosprawości - ma dodatek pielęgnacyjny , samochód jest na mnie , mieszkamy razem , jesteśmy małżenstwem wspólnie się rozliczamy . Dowożę go na zabiegi rehabilitacyjne ale prywatnie nie mam potwierdzenia z zabiegów . czy mogę odliczyc w PIT O 2280 zł jako dojazd na zabiegi .
Będę wwdzięczna za pomoc
Teresa

Mirek

Re: ulga na dojazd na zabiegi

Post autor: Mirek »

Brak dokumentów poświadczających, uwiarygadniających udział w zajęciach rehabilitacyjnych może spowodować, że podczas ewentualnej kontroli US odliczenie takie będzie zakwestionowane.

edi

Post autor: edi »

Może mi ktoś pomoże:)Jeździłam na zabiegi ale ja mam wypis ze szpitala ale nie posiadam biletów to czy ja mogę sobie odliczyć 2280?Pomóżcie bo gdzie nie zapytam to są inne odpowiedzi!:)

marbar

Post autor: marbar »

"Jeździłam na zabiegi ale ja mam wypis ze szpitala ale nie posiadam biletów to czy ja mogę sobie odliczyć 2280?"

Jeździłaś na zabiegi - własnym (współwłasnym) samochodem?

agata

Post autor: agata »

Jeśli nie posiadasz własnego samochodu nie możesz odliczyć kwoty 2280. Warunkiem jest posiadać własny samochód lub być współwłaścicielem.

marbar

Post autor: marbar »

I do Agaty dodam, że kwota 2280 jest GÓRNYM LIMITEM.
Nie każdy jeżdżący na zabiegi może taką kwotę odliczyć.
Mowa jest bowiem o "wydatkach poniesionych".
Czyli trzeba wziąć pod uwagę ilość zabiegów, odległości...

Nie obroni odliczenia osoba, która miała np. 2 zabiegi, a rehabilitację tuż za rogiem

Zablokowany