Przeniesienie danych IPS Pity

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
marceli_tar

Przeniesienie danych IPS Pity

Post autor: marceli_tar »

W jaki sposób przenieś bazę danych z laptopa na komputer stacjonarny, aby w program w liście pitów widział wszystkie pity?

Chciałem przenieś sam folder z pitami - folder tymczasowej wymiany ale po przeniesieniu w programie IPS Pity nie ma liście tych pitów czy coś trzeba zaimportować ?

Pomoc Techniczna IPS

Re: Przeniesienie danych IPS Pity

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

W menu Pomoc znajduje się Instrukcja obsługi programu a w niej opisy i filmy pomocnicze.
Proponuje Import danych z bazy SQLite - https://www.youtube.com/watch?v=wonqnat ... Lq&index=9

Można również poprzez folder wymiany plików o ile są w nim dodatkowo zapisywane rozliczenia. W tym celu:
1. Wybieramy w menu Rozliczenie\Ustawienia programu zakładka Folder wymiany plików. W niej mamy przedstawioną lokalizacje folderu wymiany z plikami.

2. Kopiujemy folder na drugi komputer a w menu Rozliczenie\Ustawienia programu zakładka Folder wymiany plików go wybieramy.

3. Następnie wybieramy w menu Rozliczenie\Import\Z foldera wymiany

marceli_tar

Dziękuje czyli jakbym dokupił drugie stanowisko i chciałbym żeby zarówno laptop jak i komputer stacjonarny łączył się z programem IPS w oparciu o wspólną bazę można też to osiągnąć w programie ?

Ja pracuje na programie Comarch Optima gdzie bazę mam na SQL 2017 Express i mogę się łączyć zdalnie, cyli przez to SQL Lite też mogę podobny wynik osiągnąć a np przez Chmurę iBard Comarchu też ? Chodzi mi o to żebym zdalnie mógł czasem mieć podgląd do tych pitów

M.K.

Post autor: M.K. »

PITy IPS obsługują MSSql i także można by połączyć się zdalnie. Trzeba przenieść bazę z SQLite na MSSQL.
Stanowisko dodatkowe jest potrzebne wtedy, gdy dostęp do bazy ma być jednoczesny, ew. jeśli zapomni Pan wyłączyć program na jednym ze stanowisk.

marceli_tar

Rozumiem, dziękuje panie Marcinie za rozjaśnienie tematu.
Ja nie pracuje jednocześnie na 2 programach - bardziej chodziło zamiennie właśnie (jak jestem stacjonarnie to na komputerze stacjonarnym, jak jadę do domu do na laptopie) czyli wychodzi na to że nie musze mieć drugiej licencji.

Ok muszę zatem poprosić informatyka żeby mi ten temat ogarnął żeby baza była albo w chmurze albo na serwerze stacjonarnym tak żeby nie trzeba było importować i przerzucać folderów.

M.K.

Baza SQLite w chmurze to nie jest dobry pomysł bo wtedy program będzie musiał dostać się do całego pliku, a o w zależności od jego wielkości może bardzo spowolnić pracę.

marceli_tar

Dziękuje za podpowiedź, czyli bardziej migracja do MS SQL 2017 Express i dołączyć do obecnej bazy ?

Edit
P.S. To chyba mam pomysł na kolejną wersje 2023 ;) Większa kompatybilność z chmurą ;) miejmy nadzieje że będzie mniej zmian podatkowych i więcej czasu na to ;)

M.K.

Chyba, że chmura działa off-line, tzn. sama się synchronizuje przed dostępem do zawartości. Tak chyba działa OneDrive czy Google Drive.
Nie testowałem jednak.

Gdyby tak działała to wtedy oczywiste jest, że nie można używać dostępu do bazy jednocześnie bo w najlepszym przypadku baza będzie miała zawartość ze stanowiska, które ostatnio coś zapisało.

marceli_tar

Ok za dużo komplikacji zrobię to na serwerze na bazie MS SQL 2017 Express, ten w sumie chodzi 24/7

totori

Post autor: totori »

Witam,

Czy z programu PIT asystent 2021 można przenieść dane do programu IPS 2022 ?

Zablokowany