Ulga termomodernizacyjna a przychody zwolnione-os.do 26 roku życia
-
ewelka11112
Ulga termomodernizacyjna a przychody zwolnione-os.do 26 roku życia
Witam,
mam pytanie, czy utracę możliwość skorzystania z ulgi termomodernizacyjnej? W 2022 roku byłam zwolniona z podatku z tytułu ulgi dla młodych (do 26 r.życia), przeprowadziłam remont docieplenia budynku, którego jestem właścicielką, faktura kosztowa jest wystawiona na mnie, ale w 2022 roku nie miałam pobranego podatku z tytułu umowy o pracę, przychód jest zwolniony z opodatkowania. W kwietniu 2023 kończę 26 lat i będę miała pobierany podatek od wynagrodzenia. Czy w takim przypadku będę mogła skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej w rozliczeniu za 2023 rok?
mam pytanie, czy utracę możliwość skorzystania z ulgi termomodernizacyjnej? W 2022 roku byłam zwolniona z podatku z tytułu ulgi dla młodych (do 26 r.życia), przeprowadziłam remont docieplenia budynku, którego jestem właścicielką, faktura kosztowa jest wystawiona na mnie, ale w 2022 roku nie miałam pobranego podatku z tytułu umowy o pracę, przychód jest zwolniony z opodatkowania. W kwietniu 2023 kończę 26 lat i będę miała pobierany podatek od wynagrodzenia. Czy w takim przypadku będę mogła skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej w rozliczeniu za 2023 rok?
Re: Ulga termomodernizacyjna a przychody zwolnione-os.do 26 roku życia
Jeśli w 2022 nie miałaś dochodu opodatkowanego od którego mogłabyś odliczyć ulgę to ulga przechodzi na następny rok.
Możesz odliczyć w rozliczeniu za 2023.
Możesz odliczyć w rozliczeniu za 2023.
Jw.
dodam, że można odliczać /jeśli nie ma pokrycia ulga w dochodzie/ do 6-ciu lat.
dodam, że można odliczać /jeśli nie ma pokrycia ulga w dochodzie/ do 6-ciu lat.
-
ewelka11112
Dziękuję. A czy wykazywać to w załączniku do PIT-37 za 2022 rok, w sensie dołączać PIT-0 z kwota wydatkowaną na ulgę termomodernizacyjną równą 0 zł?
snykwa pisze:
> Jeśli w 2022 nie miałaś dochodu opodatkowanego od którego mogłabyś odliczyć
> ulgę to ulga przechodzi na następny rok.
> Możesz odliczyć w rozliczeniu za 2023.
Ustawa mówi :
7. Kwota odliczenia nieznajdująca pokrycia w rocznym dochodzie podatnika podlega odliczeniu w kolejnych latach, nie dłużej jednak niż przez 6 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.
Mam co do tego wątpliwości - czy dochód musi być opodatkowany. Nie znalazłem takiej interpretacji ?
> Jeśli w 2022 nie miałaś dochodu opodatkowanego od którego mogłabyś odliczyć
> ulgę to ulga przechodzi na następny rok.
> Możesz odliczyć w rozliczeniu za 2023.
Ustawa mówi :
7. Kwota odliczenia nieznajdująca pokrycia w rocznym dochodzie podatnika podlega odliczeniu w kolejnych latach, nie dłużej jednak niż przez 6 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.
Mam co do tego wątpliwości - czy dochód musi być opodatkowany. Nie znalazłem takiej interpretacji ?
Kwota jest wpisywana w PIT/0. Jak odliczyć kwotę ulgi jak w np. PIT-37 poz. 85 - poz. 122 nie będzie dochodu.
No to zapytam inaczej - czy jeżeli w PIT-37 w poz.85-120 nie ma wykazanych dochodów , czy to oznacza , że osoba do 26 lat nie ma dochodu ?
No oczywiście masz rację. Tylko jak w takim przypadku udokumentować odliczenie ulgi.
Nie odliczać?
Uznać (jeśli dochód był większy), że została jakby odliczona.
Nie znalazłem takiego wyjaśnienia.
Ciekawe czy to zostało przewidziane.
Nie odliczać?
Uznać (jeśli dochód był większy), że została jakby odliczona.
Nie znalazłem takiego wyjaśnienia.
Ciekawe czy to zostało przewidziane.
Wydaje mi się ,że nie wykazuje się wtedy ulgi.
Jeżeli dochód 26 latka pokrył wydatki to ulga przepadła.
Jeżeli dochód 26 latka pokrył wydatki to ulga przepadła.