PIT-28 błędne koło

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2022 rok
markus

Re: PIT-28 błędne koło

Post autor: markus »

Czech pisze:
> Czy musi być coś do zapłaty ? Zero do zapłaty to bardzo fajna cyfra ;))

Przyszło mi jeszcze jedno do głowy, właśnie ja tak miałem w swoim zeznaniu, ze względu na zaokrąglenia do pełnych złotych w miesiącach styczeń - listopad 2022 w ogólnym rozrachunku miałem 1 zł niedopłaty, za grudzień w pozycji 249 wpisałem wyliczoną i wpisaną do ewidencji kwotę ryczałtu 286 zł, ale ze względu na zaokrąglenia ten 1 zł został uwzględniony w pozycji 236 "Ryczałt do zapłaty" i wyszło 287 zł do zapłaty, a nie tak jak wpisałem za grudzień 286 zł.

Z tego też względu uważam że należy postępować z PIT-em jak napisałem wcześniej :).

zdzislaw

Post autor: zdzislaw »

markus pisze:
> Z tego też względu uważam że należy postępować z PIT-em jak napisałem wcześniej :).

Czyli najpierw wpłacić zaliczkę, a później zrobić rozlicznie - tak, wtedy nie powstanie błędne koło, lecz taka kolejność jest równie dozwolona, jak ta, którą opisałem.

markus

zdzislaw pisze:

> cóż obowiązek taki ciąży na podatniku, zaliczka za grudzień >>musi<< być
> wpłacona do 28.02 - taki kwiatek "ładu" - niestety nie powstał chyba
> przepis zwalniający z jej płatności, jeżeli rozliczenie nastąpiło przed jej terminem
> płatności - znasz taki?

Jeszcze raz napiszę, wpłacasz tylko raz, to co wyjdzie z rozliczenia na PIT-28, możesz to nazwać jak chcesz zaliczką za grudzień, ja to nazwę rozliczeniem rocznym, ale zrobisz jak zechcesz, tylko jak wiesz lepiej, to nie rozumiem po co pytasz o to.

Czech

Post autor: Czech »

Jeszcze raz ustalmy pewniki :

Poz.249 znajduje sie w części Q - tam czytamy '"Ryczałt obliczony i wykazany w ewidencji ..." , a więc nie mówimy tutaj o zapłacie , tylko o podatku , który wyliczyliśmy.
Natomiast w poz.235 mamy "Wpłacony ryczałt, a więc niekoniecznie to musi być suma z tabelki.
Trzeba więc do poz.249 wpisać 100 -ZAWSZE niezależnie co pierwsze - zaliczka czy PIT-28.
Faktycznie powstaje problem gdy PIT-28 złożysz wcześniej niż zrobisz zapłatę zaliczki za grudzień- powstaje pewnego rodzaju błędne koło.
Zdzisław ma rację.
Zdzisławie " nie idź tą drogą " - zapłać wpierw zaliczkę , a potem złóż PIT-28 i po kłopocie

markus

zdzislaw pisze:

> Czyli najpierw wpłacić zaliczkę, a później zrobić rozlicznie - tak, wtedy nie
> powstanie błędne koło, lecz taka kolejność jest równie dozwolona, jak ta, którą
> opisałem.

Ty opisujesz zdublowanie wpłaty, chcesz tak zrobić to zrób, Twoja sprawa.

zdzislaw

Czech pisze:
> Jeszcze raz ustalmy pewniki :
> Zdzisławie " nie idź tą drogą " - zapłać wpierw zaliczkę , a
> potem złóż PIT-28 i po kłopocie
tak, dziękuję, już zboczyłem..., właśnie wpłaciłem zaliczkę za grudzień, rozliczenie zrobię za tydzień :)

Czech

Post autor: Czech »

Tak czułem od początku , że ktoś mnie wkręcił ;)))))

zdzislaw

markus pisze:
> Jeszcze raz napiszę, wpłacasz tylko raz, to co wyjdzie z rozliczenia na PIT-28,
> możesz to nazwać jak chcesz zaliczką za grudzień, ja to nazwę rozliczeniem rocznym,
nie mogę,
zauważ, że w pouczeniu w latach ubiegłych sankcje groziły za:
"W przypadku niewpłacenia w obowiązujących terminach należności wynikających z poz. 160 i 162-172 lub wpłacenia ich w niepełnej wysokości..."
172 to był listopad - więc rozliczenie załatwiało sprawę.

Teraz jest:
"W przypadku niewpłacenia w obowiązujących terminach należności wynikających z poz. 236 i 238-249 lub wpłacenia ich w niepełnej wysokości..."
249 to grudzień, i - gdy zrobisz najpierw rozliczenie to literalnie powinieneś wpłacić to z 236, jak i osobno to z 249 - a wtedy... powstaje nadpłata... i błędne koło.

zdzislaw

Czech pisze:
> Tak czułem od początku , że ktoś mnie wkręcił ;)))))
jak czytam te broszurki, to czuję się pokręcony, wręcz rozkręcony

w przyszłym roku będzie chyba "prościej", bo zaliczka za grudzień do 20 stycznia a rozliczenie od 15 lutego?, więc "błędne koło" nie będzie fizycznie możliwe.

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Czyli najpierw płacimy zaliczkę za grudzień , ewentualnie 4 kwartał a później robimy rozliczenie Pit-28 ( wpłata do końca lutego )
Czy taki morał z tej dyskusji ????
Pozdrawiam

Zablokowany