PIT-36L a ulga dla seniora

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
Vici

PIT-36L a ulga dla seniora

Post autor: Vici »

Mimo zaznaczenia kwadracika z poz. 26 i wpisaniu kwoty w poz. 27 program w ogóle nie odlicza ulgi dla seniora. Liczy tak, jakby jej nie było.
A może jeszcze gdzieś trzeba wpisać. Przejrzałam PIT i załączniki, ale nigdzie nie rzuciło mi się po oczach.

M.K.

Re: PIT-36L a ulga dla seniora

Post autor: M.K. »

Obecnie kwotę ulgi należy odjąć od przychodu. Można wpisać w pole przychodu np. 120400 - 85528

Vici

Dziękuję
(Chore to wszystko)

Vici

Tak zrobiłam
Program podświetlił na czerwono przychód, dochód był bez zmian i chciał przenieść zmniejszoną kwotę przychodu do PIT-B.

Dopiero wpisanie ze znakiem minus w polu "Doliczenia do dochodu"(28c) spowodowało, że kwota dochodu jest prawidłowa i mimo że przychód się lekko "zapomarańczowił", jest prawidłowy tj. po odjęciu ulgi.

M.K.

A to nie tak.
Skoro jest DG to przychód pomniejszony o ulgę należy wpisać w przychodzie na PIT/B.
Jeśli to spółka to zaznaczyć kwadrat [ ] "nie licz przychodu wg udziału procentowego" i wpisać przychód pomniejszony o ulgę.

Vici

Ta jest ... szefie

Vici

Chwila, ale w PIT-B jest napisane:

"UWAGA!
Konstrukcja formularza PIT/B wskazuje, że na załączniku PIT/B nie wykazuje się przychodów podatnika zwolnionych od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 152, 153 i 154 ustawy - przychody podatnika zwolnione od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 152, 153 i 154 ustawy wykazuje się tylko w części "Przychody zwolnione od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 152-154 ustawy" na zeznaniu (tj. PIT-36 / PIT-36L)...."

Chyba jednak lepiej pozostawić PIT-B bez zmian, natomiast fakt zaznaczenia poz. 26 i wpisania kwoty w poz. 27 w PIT-36L jest przecież informacją, że zastosowano ulgę w zeznaniu i stąd przychód z zeznania jest niższy od przychodu z załącznika.

Jest strata z jdg a dochód ze spółki, a odliczenie ulgi jest tylko jedno - przysługujące podatnikowi.

M.K.

Przyznaję, że ten tekst jest niezrozumiały.

A chodzi o to że: nie wykazuje się "przychodów podatnika zwolnionych" czyli odejmuje się od przychodów niezwolnionych te zwolnione.

Nie wiem jakie będą w rezultacie konsekwencje wpisania odliczenia w doliczenia...

Vici

Już wiem
Wpisuję tu dla tych, którzy mogą mieć problemy z tą ulgą.

Przy s.c. w PIT-B wpisuje się przychód spółki.
Przy wykazywaniu przychodu wspólnika (pracującego seniora) przychód (%) przypadający na niego pomniejsza się o kwotę ulgi.
W ustawie (art.21 ust 154) jest zwolnienie PRZYCHODU, stąd to pomniejszenie.

Zresztą pomniejszenie od przychodu dotyczy wszystkich uprawnionych do skorzystania z tej ulgi.

Zablokowany