Rozliczenie z Norwegii
-
krzysiek.k120
Re: Rozliczenie z Norwegii
Wielka prośba do Wszystkich którzy rozliczają Norwegię
Pomóżcie rozliczyć Norwegię, jakie kwoty uwzględnić ( najlepiej te nazwy norweskie )w rozliczeniu
Wiem, że można na Was liczyć z góry dziękuję i pozdrawiam
Pomóżcie rozliczyć Norwegię, jakie kwoty uwzględnić ( najlepiej te nazwy norweskie )w rozliczeniu
Ja mam tylko taki dokument jak wyżej
Ewentualnie może miesięczne odcinki wypłat ? I zsumować przychody ?
- Ja mam tylko taki dokument jak wyżej
* Albo zsumować każdy z osobna albo z ostatniego odcinku wypłaty odczytać sumę wszystkich przychodów i podatków jeśli taka informacja tam jest, ewentualnie dzwonić do pracodawcy/biura żeby całoroczny odcinek podesłał.
- Wielka prośba do Wszystkich którzy rozliczają Norwegię
* Spokojnie xD
do 2 maja e-PIT możesz składać więc na pewno ktoś ci tutaj odpisze co i jak, możesz poczytać inne wątki na pewno pojawiają się tam nazwy norweskie które możesz/powinneś uwzględnić
* Albo zsumować każdy z osobna albo z ostatniego odcinku wypłaty odczytać sumę wszystkich przychodów i podatków jeśli taka informacja tam jest, ewentualnie dzwonić do pracodawcy/biura żeby całoroczny odcinek podesłał.
- Wielka prośba do Wszystkich którzy rozliczają Norwegię
* Spokojnie xD
do 2 maja e-PIT możesz składać więc na pewno ktoś ci tutaj odpisze co i jak, możesz poczytać inne wątki na pewno pojawiają się tam nazwy norweskie które możesz/powinneś uwzględnić
Jak w kom. @ Mycho.
Na forum w tym roku wyjątkowo dużo o Norwegii. Poszukaj-potrzebny Ci przychód brutto i podatek.
Na forum w tym roku wyjątkowo dużo o Norwegii. Poszukaj-potrzebny Ci przychód brutto i podatek.
-
krzysiek.k120
https://norekspert.no/jak-rozliczyc-pod ... ste,210,pl
Tu gość pisze , że podatek trzeba wyodrębnić i składki odliczyć od dochodu
Co Wy na to ????
Ja przeliczyłem podatek ( forskuddstrekk ) cały do pit zg poz.10 i nie wiem czy nie robić korekty ?????
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Tu gość pisze , że podatek trzeba wyodrębnić i składki odliczyć od dochodu
Co Wy na to ????
Ja przeliczyłem podatek ( forskuddstrekk ) cały do pit zg poz.10 i nie wiem czy nie robić korekty ?????
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Czy ten norek ma rację ????
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Dzisiaj dzwoniłem do US babka mi powiedziała, że w pit Zg odliczmy podatek ( ten zapłacony w Norwegii ) i składek zapłaconych do norweskiego Zus czy Nfz nie odliczamy ( mają być tylko wypełnione rubryki z przychodem i podatkiem )
Napiszcie coś, jak to widzicie ??????
Napiszcie coś, jak to widzicie ??????
Składki odprowadzone do Norweskiego zus pewnie są używane do obliczenia podatku w Norwegii a jeśli tak to nie możemy ich odliczać w rozliczeniu polskim.
-
krzysiek.k120
Raczej w większości systemów podatkowych składki społeczne i zdrowotne są uwzględniane przy wyliczeniu podatku w danym kraju, ale skąd mam to wiedzieć jak jest w danym kraju ???
Ps. A co myślisz o wyodrębnianiu podatku ( w moim przypadku cały podatek ok 32000 NOK, zwrot podatku 16000 NOK, rzeczywisty podatek zapłacony to ok.16000 NOK- ale w tej kwocie 90% to składka społeczna, a tylko 10% właściwy podatek )
Pozdrawiam
Ps. A co myślisz o wyodrębnianiu podatku ( w moim przypadku cały podatek ok 32000 NOK, zwrot podatku 16000 NOK, rzeczywisty podatek zapłacony to ok.16000 NOK- ale w tej kwocie 90% to składka społeczna, a tylko 10% właściwy podatek )
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
I zapomniałem napisać jak to wychodzi
ok.3000 podatek do zapłaty- bez wyodrębniania ( przeliczone 16000 NOK podatku )
ok.9000 podatek do zapłaty- przy wyodrębnionym( odjąłem składki ubezpieczeniowe Trygdeavgift )
Pozdrawiam
ok.3000 podatek do zapłaty- bez wyodrębniania ( przeliczone 16000 NOK podatku )
ok.9000 podatek do zapłaty- przy wyodrębnionym( odjąłem składki ubezpieczeniowe Trygdeavgift )
Pozdrawiam