Zwrot podatku z Holandii a PIT
Re: Zwrot podatku z Holandii a PIT
Rozliczenie za zeszły rok jest zdecydowanie korzystniejsze dla Ciebie bo w tym roku nie musisz nic doliczać.
Zapłaciłaś w Holandii 30 328.46.
Odliczyłaś 23 730,03.
Zostało nieodliczone 30 328.46 - 23 730,03 = 6 598,43.
Twój zwrot=4 979,13 a więc mniej niż zostało w Holandii (6 598,43). Nie musisz doliczać zwrotu w zeznaniu za 2021.
Zapłaciłaś w Holandii 30 328.46.
Odliczyłaś 23 730,03.
Zostało nieodliczone 30 328.46 - 23 730,03 = 6 598,43.
Twój zwrot=4 979,13 a więc mniej niż zostało w Holandii (6 598,43). Nie musisz doliczać zwrotu w zeznaniu za 2021.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2022, o 17:44 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki @wla.gle byłeś szybszy i potwierdzam to co napisałeś.
Ale Ty to ładniej rozpisałeś......:).
Ważne, że nie musi nic doliczać......
Ważne, że nie musi nic doliczać......
Również szłam takim tokiem myślenia...jednak szanowna Pani w US stwierdziła,że powinnam za 2020 rok wyodrębnić podatek ("przecież tam są zawarte składki społeczne"-cyt.) i wtedy występuje abolicja/odliczenie i różnica jaka powinnam wyliczyć za zwrot z podatku. Stąd moje wątpliwości.
Czy nakazano Ci zrobić korektę?
A nie powiedziała co zrobić ze składkami społecznymi. Trzeba by je odliczyć jako składki społeczne.
Jeśli wyodrębnisz to będziesz musiała cały zwrot doliczyć do podatku w rozliczeniu za 2021.
A nie powiedziała co zrobić ze składkami społecznymi. Trzeba by je odliczyć jako składki społeczne.
Jeśli wyodrębnisz to będziesz musiała cały zwrot doliczyć do podatku w rozliczeniu za 2021.
Dziękuję za poświęcony czas. Zasugerowano mi korektę, a na temat składek ani słowa. Usłyszałam,że decyzja należy do mnie,a US ma 5 lat na weryfikację. Wyliczę raz jeszsze wyodrebniajac podatek,odliczając składki i sprawdzę jak to wygląda.
Za 2020 wyjdziesz pewnie na 0 ale za to teraz będziesz musiała cały zwrot oddać.
krzysiek.k120 pisze:
> Po co Ci był ten zwrot ??? ( tylko dodatkowa robota )
> Pozdrawiam
Zastanawiam się nad tym od ponad miesiąca po co był mi ten zwrot ;) niestety dodatkowa robota, no i oczywiście koszty, wynikła przede wszystkim z mojej niewiedzy 🤷🏻♀️
Będę bogatsza w doświadczenie.
Również Pozdrawiam
> Po co Ci był ten zwrot ??? ( tylko dodatkowa robota )
> Pozdrawiam
Zastanawiam się nad tym od ponad miesiąca po co był mi ten zwrot ;) niestety dodatkowa robota, no i oczywiście koszty, wynikła przede wszystkim z mojej niewiedzy 🤷🏻♀️
Będę bogatsza w doświadczenie.
Również Pozdrawiam