Zarobki osoby niepełnosprawnej pełnoletniej odliczenie

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2021 rok
Marcin_36

Re: Zarobki osoby niepełnosprawnej pełnoletniej odliczenie

Post autor: Marcin_36 »

Roczne dochody osoby niepełnosprawnej nie mogły przekroczyć 15 010,56 zł w roku 2021

Do 15 010,56 zł nie zalicza się:

- zasiłku pielęgnacyjnego,
- świadczenia uzupełniającego, otrzymanego na podstawie przepisów o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji,
-dodatkowego rocznego świadczenia pieniężnego dla emerytów i rencistów,
- alimentów na rzecz dzieci, o których mowa w ustawie PIT.

Tolek

Post autor: Tolek »

Marcin .Ja nie jestem w przepisach biegły .
Co do pierwszego pytania. Napisałem ci że można skorzystać z ulgi prorodzinnej ,ponieważ limit dochodów 3089 nie obowiązuje.
Ale już aby skorzystać z ulgi samochodowej wydaje mi sie że renta socjalna już ma znaczenie. Tak do tej pory myślałem ,
Dokonując rozliczeń podatnikom mających renty socjalne brałem pod uwagę dochód niepełnosprawnej 15010 zl . aby dokonać odliczenia
od dochodu u rodzica lub małżonka ulgi reh. Z wypowiedzi wopa wynika że rentę socjalną u dziecka pełnoletniego nie zaliczamy do dochodów.
Wiec można dokonać odliczenia ulgi samochodowej . Ale już dokonując odliczenia ulgi u współmałżonka mającego na utrzymaniu osobe niepełnosprawną, renta socjalna jest już dochodem. Wiec dlatego napisałem że mam wątpliwości.

Pozdrawiam Tolek.

Tolek

Marcin . Nie dawało mi to spokoju i szperałem po Internecie tego tematu .
I jednak moim zdaniem miałem racje. Renta socjalna jest wliczana do dochodów.
Wiec odliczenie ulgi reh. ci się nie należy.

Pozdrawiam Tolek.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dlatego jest ustalony limit dochodu osoby niepełnosprawnej,
będącej na utrzymaniu podatnika, jako dwunastokrotność renty socjalnej = 15010,56 za rok 2021r.
Więc podatnik mający na utrzymaniu taką osobę - pomimo, że ma ona taki dochód,
nie traci możliwości odliczenia na nią ulgi.
Przekroczenie tego limitu powoduję utratę ulgi...
Do tego limitu nie wlicza się dochodów jw. napisał Marcin

Do 15 010,56 zł nie zalicza się:

- zasiłku pielęgnacyjnego,
- świadczenia uzupełniającego, otrzymanego na podstawie przepisów o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji,
-dodatkowego rocznego świadczenia pieniężnego dla emerytów i rencistów,
- alimentów na rzecz dzieci, o których mowa w ustawie PIT.

Bo osoba niepełnosprawna może takie świadczenia otrzymywać /któreś z nich/ i w związku z tym
odliczenie na nią ulgi rehabilitacyjnej by przepadło, a tak to można z ulgi skorzystać pomimo pobierania
którego z tych świadczeń.
Oczywiście uzyskiwanie dochodów z pracy oprócz właśnie renty socjalnej powoduję utratę ulgi rehabilitacyjnej,
którą może sobie odliczyć podatnik mający na utrzymaniu osobę niepełnosprawną.
Z definicji - jeśli dochód osoby niepełnosprawnej jest > 15010,56 = nie jest osobą na utrzymaniu podatnika.

Tolek

Dzięki wla.gle. Za potwierdzenie mojego rozumowania . zawsze na ciebie można liczyć.
Dlatego nie dziwie się Marcinowi że tych wypowiedzi ogłupiał, bo w końcu nie wiedział czy może odliczyć obie ulgi czy nie.
Bo ja mu sugerowałem że rehabilitacyjnej nie może odliczyć , a inne wypowiedzi sugerowały że może. Wiec ja też sam ogłupiałem
myśląc że może renta dziecka faktycznie nie zalicza sie dochodów . Dlatego też nie dawało mi to spokoju i zacząłem czytać ustawy.
Z których wynika że do ulgi prorodzinnej rente nie zaliczamy do dochodów, Ale już przy uldze reh. renta jest dochodem a dopiero
inne świadczenia uzupełniające nie zaliczamy do dochodów.

Pozdrawiam Tolek.

Marcin_36

Czyli podsumowując, bo sam się pogubiłem: ulga na dziecko niepełnosprawne należy się mimo że ma dochody oprócz renty a ulga rehabilitacyjna obydwojgu rodziców nie należy się, bo dziecko ma inne zarobki oprócz renty ?

Tolek

Tak jest jak piszesz.
-ulga prorodzinna 1112 - dziecko niepełnoletnie nie ma ograniczenia dochodu dziecka - pełnoletnie ograniczenie 3089 do 25r pod warunkiem że się uczy.- dziecko niepełnosprawne nie ma ograniczenia dochodu dziecka.
- ulga reh. jest ograniczenie dochodu 15010 zł. za2021r Przekroczenie tego limitu powoduje utratę odliczenia przez rodziców odliczenia ulgi
od swoich dochodów. Natomiast dziecko zawsze może odliczyć ulgę. Po spełnieniu innych warunków.

Pozdrawiam Tolek.

Marcin_36

Dzięki za pomoc

Zablokowany